Connect
To Top

Drinki, którymi podbijesz każdą domówkę

Nic tak nie oczaruje gości, jak domowe drinki serwowane przez gospodarza. Ciekawe połączenia i nietuzinkowe smaki zachwycają szczególnie płeć piękną, dlatego tym bardziej warto poznać kilka przepisów.

Biała Sangria

Przygotuj 6 szklanek wina Chardonnay czy Sauvignon Blanc, kilka łyżeczek cukru, szklankę soku z winogron (białych), dojrzałą nektarynkę pokrojoną w małe kawałki, najlepiej cieniutkie plasterki, mandarynkę podzieloną na cząstki, kilka owoców winogron podzielonych na połówki oraz solidną porcję lodu.

W dużym dzbanku połącz wino z cukrem, mieszając, aż ten się rozpuści, następnie dodaj pozostałe składniki poza lodem, a następnie schłódź dobrze w lodówce (1-4 godziny). Rozlewaj napój do szklanek z lodem, nie zapominając o kawałkach owoców, które świetnie prezentują się w napoju.

16525_big

Klasyczna Margarita

3/4 szklanki tequili, 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki (potrzebne będzie około 4-6 sztuk), 1/2 szklanki likieru Cointreau, 1 limonka pokrojona w plasterki, opcjonalnie sól.

W niewielkim dzbanku połącz sok, tequilę, likier oraz dodaj 1/2 szklanki wody. Powinno wystarczyć na około 4 porcje. Doskonale jest je podawać z lodem, plastrami limonki i solą.

margarita

Prosty koktajl żurawinowy z sokiem z granatu

Przygotuj schłodzone 1 1/2 szklanki wódki, 2 szklanki soku żurawinowego, 2 szklanki soku z granatu oraz 3 łyżeczki soku z limonki.

W dzbanku lub dużej misce na poncz połącz wszystkie składniki, a następnie schłódź całość w lodówce lub podawaj z kostkami lodu i plasterkami limonki.

b_2_19712

Czerwona Sangria

Butelka dobrego czerwonego wina półwytrawnego lub półsłodkiego, 2 szklanki lemoniady, 2 łyżki cukru, 2 łyżki brandy (opcjonalnie), owoc pomarańczy pokrojony na plastry, kilka malin lub jeżyn (mogą być mrożone) oraz 1/2 szklanki toniku.

Połącz wino, lemoniadę, cukier oraz brandy i dokładnie wymieszaj w dużym dzbanku, aż do rozpuszczenia cukru. Dodaj owoce i tonik. Schłódź w lodówce na około godzinę, aby składniki zdążyły się przegryźć. Podawaj w wysokich szklankach wypełnionych lodem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gruszkowa Mimoza

Przygotuj 2 butelki szampana lub np. cydru czy piwa imbirowego, 4 szklanki soku gruszkowego oraz limonki pokrojone w ósemki.

Do szklanek rozlej po 3/4 szampana, uzupełnij nektarem gruszkowym oraz wyciśnij i wrzuć do szklanki po kawałeczku limonki.

mimoza(85)

Czerwony koktajl

Przygotuj ok. 100 ml burbona, 1/2 szklanki soku z czerwonych pomarańczy oraz listki świeżej mięty.

W shakerze wymieszaj burbona z sokiem i kilkoma listkami mięty, a następnie przelej do niskich szklanek z lodem, dekorując miętą.

b_1_19730

Martini

Potrzebne będzie około 90 ml ginu oraz odrobinę białego wytrawnego wermutu. Do schłodzonego shakera wlej wermut i gin, dodaj kilka kostek lodu i energicznie mieszaj przez 20 sekund, a następnie przelej do kieliszków. Wykończenie Martini jest kwestią gustu, niemniej najpopularniejszym jest dodatek zielonych oliwek, przez co całość wygląda bardzo efektownie.

martini-drink

Ogórkowe Saketini

Dla fanów japońskiego sake to będzie ciekawa alternatywa. Przygotuj około 100 ml ginu, odrobinę sake oraz cieniutkie plasterki ogórka. W shakerze z lodem połącz gin oraz sake, przelej zawartość do szkła, a następnie udekoruj świeżymi plasterkami ogórka.

sake_tini

Cosmopolitan

Przygotuj 1 1/4 szklanki wódki o smaku cytrusów, 1/2 szklanka soku z limonki, 2 szklanki soku żurawinowego oraz lód.

Połącz wódkę, sok z limonki oraz sok żurawinowy w dużym dzbanku, uzupełniając 2 szklankami wody i pomieszać dokładnie. Rozłóż na tacy pokruszony lód i polej ją przygotowaną miksturą, a następnie włóż do zamrażarki na co najmniej cztery godziny. Przed podaniem nakładaj porcje do kieliszków i pozwól gościom delektować się tym smakowitym sorbetem.

cosmopolitan1

Mając taki zestaw napojów, będziesz królem domówek!

More in +18