Connect
To Top

Najdziwniejsze alkohole świata!

Na co dzień nie zastanawiamy się specjalnie nad tym jak przyrządzane są nasze ulubione napoje alkoholowe. W końcu te tradycyjne piwa, wina czy wódki, które najchętniej spożywamy są produkowane w sposób nie budzący sensacji. Być może czas poznać coś innego, bardziej ekscytującego, coś co przyprawia o dreszcze na samą myśl o składnikach czy metodach produkcji wykorzystanych w przypadku danego trunku.

Oto najbardziej kontrowersyjne napoje alkoholowe na świecie, które warto poznać, a decyzję w kwestii degustacji warto pozostawić już do indywidualnej oceny:

..

Chicha – jeden z najstarszych napoi na świecie. Wykonany jest na bazie kukurydzy, a swe pochodzenie wywodzi z krajów południowoamerykańskich. Jak wykazują badania, trunek ten w oryginalnej formie powstał tysiące lat temu u Inków. Obecnie Chicha nie jest już tak popularna jak niegdyś, niemniej popróbować można jej w krajach takich jak Peru, Boliwia, Kolumbia, Kostaryka czy Ekwador. Tradycyjna Chicha wykonywana jest poprzez przeżuwanie zmielonej kukurydzy, a następnie wypluwanie jej do glinianych kadzi, gdzie ludzka ślina rozkładając skrobię wraz z dodatkiem wody powoduje jej fermentację. Po kilku dniach napój jest gotowy do spożycia, niemniej nie należy od do najmocniejszych trunków – ma raptem 1-3 % alkoholu.

Innym ciekawym napojem alkoholowym jest Kumys czy mongolski Airag. To niezwykle popularny na stepach Środkowej Azji fermentowany napój z mleka klaczy. Jak Chicha należy do najstarszych trunków na świecie. Tradycyjnie Kumys wykonywano przywiązując mleko w pojemniku do siodła, gdzie odbijając się w trakcie jazdy fermentował do uzyskania odpowiedniej mocy. Obecnie przygotowywany jest ogromnych kadziach, gdzie często uzupełnia się mleko klaczy krowim, które jest łatwiej dostępne. Trunek ten zawiera od 0,7 do 2,5 % alkoholu, dlatego nie należy do najmocniejszych, niemniej nie brakuje amatorów tego mlecznego alkoholu.

..

Wino ryżowe z jaszczurką to jedno z popularniejszych chińskich win. Poza dodatkiem jaszczurki Geko, do glinianej kadzi fermentacyjnej dodawany jest żeń-szeń. Pełna fermentacja trwa 12 miesięcy, aż mieszanina przegryzie się należycie i powstanie zielony ług. W smaku wino to przypomina nieco brandy i jak twierdzą jego amatorzy, regularne picie trunku wpływa na poprawę zdrowia oczu i poprawia wzrok, działa również odstraszająco na złe duchy. Jest to chyba jedno z najbardziej akceptowalnych przez naszą mentalność napoi z niniejszej listy.

..

Wino z młodych myszy to kolejny trunek pochodzący z Chin oraz Korei. Uważany jest tam za lekarstwo na wszystko! Od przeziębienia, przez problemy z astmą, po choroby związane z wątrobą, jest tradycyjnym lekiem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Ludzie przywiązani do tego zwyczaju, preferują popijać go rgularnie zamiast udać się do lekarza. Przyrządza się on w dosyć drastyczny sposób, zatapiając młode myszy w kadzi pełnej wina ryżowego. Ważne jest aby małe myszki, nie miały więcej niż 2-3 dni, gdyż w przeciwnym wypadku wino może zostać doprawione zbędnym mysim futerkiem. Trunek przechowuje się w ciemnym miejscu przez około rok, zanim nabierze odpowiedniej mocy. Alkohol ten jest niezwykle mocny, wystarczają dwa – trzy kieliszki aby się upić, niemniej jego smak i zapach są tak odstraszające, że mało kto kusi się na większą jego ilość.

..

Podobny napojem pochodzącym z rejonów południowo-wschodniej Azji jest napój z wężem. Trunek ten podobnie jak napój z mysich młodych, jest uważany za lekarstwo, szczególnie dla mężczyzn, u których ponoć wstrzymuje łysienie. Do trunków podobnych do whisky, win ryżowych czy zbożowych dodaje się nawet najbardziej jadowite węże jak Kobra. Ciekawą odmianą podawania tego rodzaju trunków, jest serwowanie ich do wypicia z jeszcze bijącym sercem węża, zabijanego na oczach śmiałków i poszukiwaczy nowych kulinarnych doznań (pozostała część węża, również jest przyrządzana na rozmaite sposoby). Smakują one ponoć specyficznie, ale nie budzą szczególnej odrazy, w przeciwieństwie do wina z mew..

..

Wino z mew jest bowiem prawdopodobnie najdziwniejszym i najobrzydliwszym napojem alkoholowym, wymyślonym przez człowieka. Powstał on na dalekiej północy, stworzony przez Eskimosów, którzy są ekspertami w oszczędzaniu i wykorzystywaniu jedzenia na wszelakie możliwe sposoby, tak aby niczego nie zmarnować. Produkcja tego wina jest dosyć prosta, polega bowiem na włożeniu martwej mewy do butelki, zalanie jej wodą, a następnie pozostawienie na słońcu do fermentacji. Nie smakuje ono zapewne jak znane nam trunki, niemniej daje ponoć solidnego kopa. Eskimosi się nim szczycą, dlatego dla odważnych polecamy podróż w kierunku Bieguna Północnego..

..

Kolejny ciekawym, aczkolwiek chyba nieco mniej obrzydliwym alkoholem wydaje się być wódka ze skorpionem. Pochodzi ona z Anglii, a jest kolejnym ewidentnym przykładem ludzkiego zamiłowania do fermentacji zwierząt w alkoholu. Napoje te słyną jako wyjątkowo orzeźwiające i dodające energii, a butelkę ze skorpionem w środku można spotkać również w rejonach Tajlandii i Chin. Skorpiona zaleca się pozostawić jako ozdobę, jednak amatorzy ekstremalnych przeżyć, mogą go skosztować, wówczas kop adrenaliny i mocne uderzenie do głowy gwarantowane.

..

Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, również mają swoje nietypowe trunki alkoholowe, które budzą pewne wątpliwości zarówno smakowe jak i kompozycyjne. W okolicach Seattle, niekonwencjonalna mieszanka powstała z połączenia wódki i boczku – coś dla mięsożerców, z kolei w okolicach Illinois, postanowiono połączyć piwo z pizzą! Piwo jest łączone z bazylią, oregano, pomidorami i czosnkiem, co rzeczywiście może zasmakować amatorom tej włoskiej potrawy.

..

..

Jak świat długi i szeroki, powstają rozliczne napoje alkoholowe, mniej lub bardziej skomplikowane, niemniej jak widać – fantazja ludzka nie zna granic…

More in +18