Connect
To Top

O rodzajach piwa słów kilka…

Piwo to bez wątpienia jeden z ulubionych napoi alkoholowych, który towarzyszy nam na spotkaniach ze znajomymi, rodzinnych grillach czy podczas wieczornego relaksu po ciężkim dniu. Wielu nie wyobraża sobie lepszego napoju, a bogactwo smaków piwa, pozwala cieszyć podniebienie na wiele sposobów.

Istnieją dwa podstawowe rodzaje piwa, mianowicie Ale oraz Lager. Główną różnicą pomiędzy nimi jest wysokość temperatury w której ten złocisty napój alkoholowy ulega fermentacji. Te pierwsze fermentują w cieplejszych temperaturach od 16 do 30 ° C, z kolei Lager fermentuje w niższych pomiędzy 8-12 ° C. Kolejną różnicą jest forma drożdży jakie zostają wykorzystane do fermentacji. Ale to piwa fermentacji górnej – tutaj drożdże przez pierwsze dni pływają po powierzchni kadzi, a następnie osadzają się na dnie. Lagery nie wykorzystują fermentacji górnej, gdyż drożdże w tym gatunku piwa osadzają się na dnie, stąd nazywane są piwem fermentacji dolnej. Istnieje także inna odmiana piwa zwana Lambic, są to piwa spontanicznej fermentacji, w której wykorzystuje się dzikie drożdże, jednak nie są aż tak popularne jak Ale czy Lager.

Rodzaje piw Ale

To grupa piw słodkich, smacznych, dostępnych w wielu odcieniach złota od słomkowego po karmelowe. Bogaty niemalże brązowy kolor nabierają one poprzez ziarna stosowane w procesie warzenia.

Amber Ale to piwo belgijskie, jedno z najsłodszych z racji obfitej ilości słodu użytej podczas produkcji. Nazwa nawiązująca do bursztynu podkreśla jego piękną barwę. Wśród popularnych piw tego rodzaju wymienić można Fat Tire Amber czy amerykański Budweiser.

redjacket-amber

Pale Ale jest jasną odmianą złocistego piwa, bogaty w słód i chmiel jest ciekawą odmianą. Gorzkie piwa podlegają pod Pale Ale, a za sprawą sporej zawartości chmielu, mają piękny aromat. Przykładowo India Pale Ale ma nieco ciemniejszą barwę, niemniej posiada gorzki smak i aromat.

Kolejnym wśród odmian Ale jest Irish Ale o barwie czerwonej i słodkim słodowym smaku, a jego przykładem jest Killian. Innym ciekawym rodzajem jest Barley Wine, którego odcień staje się niemal czarny. Jest to niezwykle słodkie, owocowe piwo o sporej zawartości alkoholu.

Stout to inny rodzaj z kategorii Ale, który pochodzi z rodziny Dark Ale. Do ich produkcji wykorzystuje się ciemno palony jęczmień, chmiel i akcenty czekoladowych aromatów. Można spotkać Stout w wersji o nucie czekoladowej, kawowej, mlecznej czy ostrygowej. Najpopularniejszym ze Stoutów jest Guinness o mało słodkim smaku.

Ostatnimi z popularnych piw Ale są piwa Porter oraz piwo pszeniczne. Porter jest piwem ciemnym o ciężkim aromacie palonego słodu, jest średnio mocny, ale o wyrazistym ostrym smaku. Z kolei piwa pszeniczne są orzeźwiające, o pszenicznym jasnym odcieniu, a do tego mocno gazowane.

London-Porter_660X710_v2

Rodzaje piw Lager

Większość z nich rozpoznać można po ostrym smaku, o wyczuwalnej nucie fermentacji, w której drożdże osiadając na dole i powolnie fermentujące w niższej temperaturze nadały im wyrazisty, a zarazem bardzo charakterystyczny, spójny smak.

Bock to rodzaj Lagera o ciemnej barwie. Pochodzi z Niemiec, a jego smak jest bardzo zróżnicowany – słodki a zarazem mocno chmielowy. Dunkel to kolejne z piw niemieckich z rodzaju Lager o wyrazistym posmaku czekolady, kawy lub lukrecji, zachwycający pięknym brunatnym odcieniem.

iStock_3_large

Piwa Oktoberfest z kolei, swoje korzenie mają w Monachium, posiadają mocny smak i ciemnobrązowy kolor. Nazywane są Marcowymi, gdyż to właśnie wczesną wiosną są produkowane. Pale Lager, kolejne z piw Lager są jednymi z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. Ich słomkowy odcień i słodowy smak, podkreślony jest nutą ostrości. Są bardzo mocno gazowane. Najpopularniejszy wśród tego rodzaju piw jest Pilsner.

Warty uwagi jest również DoppleBock – silniejsza wersja Bocka. Mocne, słodowe, zawiera więcej karmelu oraz słodów czekoladowych.

Pomimo iż istnieją w zasadzie dwa główne typy piwa, wyróżniać można liczne odmiany specjalne, które wytwarzane są z wykorzystaniem rozmaitych składników i smaków. Owoce, warzywa, przyprawy dodawane są do obu rodzajów piw, tworząc rozliczne smaki, dla wszystkich koneserów i smakoszy piwa. Nie pozostaje nic jak popróbować ich wszystkich i odkryć swoje ulubione.

1B7012588-tdy-130419-beer-stock-1.blocks_desktop_large

More in +18