90
Views

Badania wykazują, że kobiety chętniej wybierają mężczyzn umiejących gotować. Kolejne statystyki wskazują na pozytywny pływ wspólnego spożywania posiłków na relację. Zaimponowanie drugiej płci własnoręcznie przygotowanym daniem zawsze jest dobrym pomysłem – wszak według naszych babć „przez żołądek do serca”, a według Włochów „seks zaczyna się w kuchni”!

Cóż począć, jeśli nasze zdolności kulinarne nie dorównują tym Roberta Makłowicza, Karola Okrasy czy Food Emperora, a może nawet kończą się na usmażeniu jajecznicy? W tym artykule udzielimy Wam kilku rad, które będą dla Was inspiracją. Być może pokażą Wam, że gotowanie jest rzeczą łatwą, przyjemną i pożyteczną.

Poznaj jej preferencje, oglądaj poradniki!

Po pierwsze, jeśli chcesz przyrządzić coś, co oczaruje Twoją partnerkę, musisz wiedzieć, co ona lubi. Głupio jest na przykład serwować danie mocno brokułowe osobie, która brokułów w ogóle się nie tknie. Jeśli nie jesteśmy pewni co do gustów naszego gościa, możemy przygotować coś neutralnego.

Jeśli nie czujecie się w kuchni pewnie, dobrym pomysłem jest przyrządzenie potrawy, która istnieje w dużej ilości odmian, np. jakiegoś makaronu. Internet aż kipi od przepisów na „wyjątkowe spaghetti” i tutoriali, gdzie każdy etap gotowania jest pokazany krok po kroku. To daje nam pole do eksperymentowania z dodatkami i układania ich wedle naszych upodobań, a właściwie naszego gościa. Należy jednak zachować zdrowy rozsądek – więcej dodatków wcale nie znaczy lepiej. Typowe must-have w większości dań z makaronem to: oliwa, trochę cebuli i czosnku oraz lampka wina. Alkohol w potrawach zmniejsza ciśnienie parowania ich cząstek – przez co ich zapach, a więc i smak, staje się bardziej wyrazisty. Ponadto wino dodaje aromatu i kwasowości, która wspaniale współgra z pomidorowymi dodatkami. Do czerwonych sosów warto dodać też marchewkę, jej słodycz świetnie balansuje się z kwaśnymi dodatkami. Sekretnym składnikiem sosu bolognese jest mleko. Jego odrobina dodana pod koniec gotowania wspaniale wydobywa smaki.

Kolacja po włosku

Z technicznego punktu widzenia najważniejszą kwestią podczas przyrządzania każdego makaronu jest rozplanowanie co i kiedy znajdzie się na patelni. Pewne składniki nie mogą zostać dodane zbyt szybko (np. rukola czy ser) ani zbyt późno (np. mięso). Stopień obróbki termicznej rzeczy, które przyrządzamy, można łatwo sprawdzić termometrem kuchennym. Takie cacko kosztuje koło dwudziestu złotych, a kupimy je  w większości sklepów z AGD. Dzięki temu urządzeniu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy pieczone przez nas mięso już jest gotowe do spożycia. Tabele ze spisem odpowiednich temperatur do spożycia różnych rodzajów mięsa można z łatwością znaleźć w Internecie.

Wykwintna kolacja w domowym zaciszu – jak przyrządzić posiłek, aby ją oczarować?

Przygotowanie odpowiedniej potrawy z makaronu może okazać się dobrym pomysłem na romantyczną kolację

A może sałatka?

Dobrym pomysłem na romantyczną kolację jest sałatka. Jest dużo lżejsza od np. spaghetti oraz znacznie prostsza w przygotowaniu. Sprawdzonym przepisem jest sałatka z gorgonzolą. Wszystkie składniki kupisz w każdym większym dyskoncie. Będziesz potrzebować dobrze komponującej się z serami rukoli, gorgonzoli oraz orzechów, najlepiej włoskich. Te ostatnie doskonale pasują do kremowego sera oraz gruszek i granatu w celu przełamania i dopełnienia smaków. Ser i owoce pokrój w drobną kostkę, dodaj orzechy oraz rukolę, wymieszaj i dodaj odrobinę oliwy, soku z cytryny oraz soli i pieprzu w celu doprawienia potrawy. Serwuj z grzankami.

sałatka

Wykorzystanie świeżych sałat w przygotowaniu kolacji jest mile widziane przez kobiety

Pamiętaj o porządku!

Kolejnym ważnym elementem w gotowaniu jest estetyka i higiena. Nawet najsmaczniejsza potrawa podana w nieestetyczny sposób na niedomytym talerzu wywoła odwrotny od zamierzonego efekt i zniechęci do nas partnerkę. Tak samo sprawa się ma z posiłkami przygotowywanymi w niehigienicznych warunkach. Serwowane danie warto wcześniej kilka razy ugotować. Nauczymy się przyrządzać je perfekcyjnie. Zauważymy, jaka kombinacja przypraw i dodatków jest najsmaczniejsza, a wtedy na pewno będziemy czuli się pewnie przed rzeczoną kolacją.Niepowodzeniem nie ma się co zrażać. Na pewno nie zostaniesz wyśmiany, a Twój trud i starania zostaną docenione. No i zawsze otwiera to furtkę do wspólnego gotowania 😉

Kategoria artykułu
Kulinaria

Możliwość opublikowania komentarza wyłączona.