Connect
To Top

Najlepsze regionalne alkohole i gdzie ich skosztować

Od dłuższego czasu obserwuje się ciekawy trend na rynku alkoholi. Coraz chętniej sięgamy po mniej znane, regionalne marki, których smak nierzadko niesie ze sobą prawdziwe, wielopokoleniowe historie i tradycje. Wyszukiwarka ofert turystycznych KAYAK.pl przedstawia najciekawsze miejsca, które zdobyły podniebienia największych koneserów.

Dobre bo polskie

Polacy należą do prawdziwych pasjonatów piwa. Zatem nic dziwnego, że początek wspaniałej tradycji Browaru Jagiełło dał sen o chłodnym, bursztynowym piwie. Założyciel, pan Lucjan, już od przeszło 20 lat dostarcza najwyższej klasy trunków z urokliwej Lubelszczyzny. Miejscem, które daje możliwość skosztowania ich niepowtarzalnego smaku przy równie wspaniałych okolicznościach przyrodniczo-turystycznych, jest niewątpliwie Kazimierz Dolny. Wybór smaków „Piw Kazimierskich” zaimponuje niejednemu amatorowi piwa, a wyjątkowa atmosfera panująca w nadwiślańskim miasteczku z pewnością będzie sprzyjać niezapomnianym doznaniom. Zdecydowanie warto zatrzymać się w Hotelu Spichlerz Bliźniaczy, który cieszy się świetnymi opiniami a wcześniejsza rezerwacja daje możliwość  skorzystania ze świetnych okazji cenowych. W podróż najlepiej wybrać się samochodem, żeby móc odwiedzić malownicze okolice Kazimierza. Spędźcie tu co najmniej kilka dni, żeby rozkoszować się  niezwykłą atmosferę miasta oraz zapierającymi dech w piersi obszarami przyrody.

Czego dusza zapragnie w Portugalii

Jeżeli zastanawiasz się nad regionem świata, gdzie można skosztować lokalnego wina, to świetnym kierunkiem okaże się słoneczna Portugalia. W tym kraju produkowane jest nie jedno regionalne wino, a co najmniej 14 skrajnie różnych odmian, a w nich: Tejo, Lisboa oraz Algarve. Ponad 240 tys. ha powierzchni winnic oraz różnorodność klimatyczna należą do niezaprzeczalnych korzyści tego regionu. Znajdziemy tu zarówno lekkie lecz aromatyczne wina białe idealne do dań z owoców morza, jak również mocniejsze, wyraźnie zdefiniowane smakowo, świetne do potraw mięsnych czy kwiatowe bukiety doskonale pasujące do orzeźwiających owocowo – lodowych deserów. Sami Portugalczycy cenią swoje regionalne wina ponad wszystkie inne, zatem to stanowi najlepszą rekomendację. Spróbuj tego samemu wybierając się w październikową, kilkugodzinną podróż samolotem, wprost na słoneczny zachód.

Do Włoch nie tylko na lampkę wina

Historia Włoch nierozerwanie łączy się z produkcją wina, czyniąc je tym samym największym eksporterem tego trunku. Nawet te znane na całym świecie jak Soave oraz Valpolicella smakują inaczej, gdy masz szansę rozkoszować się nimi w miejscu ich wytwarzania. Będąc na Półwyspie Apenińskim warto jednak skosztować również innych regionalnych alkoholi. Jednym z nich jest wysokoprocentowy trunek Grappa. Trudno uwierzyć, że początkowo  był on wytwarzany z pozostałości po produkcji wina. Z czasem jednak doceniono wyjątkowość jego smaku i dopracowano recepturę. Przechadzając się włoskimi uliczkami koniecznie zajrzyj do lokalnej kawiarni i zamów „caffe coretto”, tradycyjne włoskie espresso serwowane wraz z kieliszkiem Grappy. Świetnym rozwiązaniem na wycieczkę po okolicznych winnicach jest wypożyczenie samochodu i cieszenie się widokami rozciągającymi się wzdłuż krętych, włoskich dróg.

Z wizytą u średniowiecznych mnichów

Choć najbardziej rozpoznawalnym greckim trunkiem jest współcześnie Ouzo, to na długo przed jego pojawieniem, na stołach królowało Tsipouro.  Mnisi mieszkający na górze Athos od XIV wieku zajmowali się produkcją napojów alkoholowych. Poprzez połączenie pestek, skórek i niewielkiej ilości soku z winogron dali początek niezwykłej kombinacji smaków, która w krótkim czasie zdobyła zainteresowanie wielu odwiedzających klasztor mnichów. Aktualnie Tsipouro produkowane jest głównie na Krecie pod nazwą Tsikoudia i pite jest bez żadnych dodatków. Jednak po dodaniu anyżu przemienia się w kultowe Ouzo i może stanowić bazę dla koktajli owocowych. Aby przekonać się o wyjątkowości pochodzącego sprzed ponad 600 lat trunku koniecznie sprawdź oferty lotów.

More in Podróże