Connect
To Top

Poczuj jesień w kuchni. Przepisy na dania z dyni i buraków.

Jesienią w naszej kuchni będą królować dynia i buraki. Są one idealnym źródłem witamin, pomogą nam przetrwać jesienne pluchy i chłodne wieczory. Dlatego przedstawiamy Wam proste i pyszne przepisy na dania z dyni i buraków.

Jesiennie warzywa idealnie komponują się bakaliami. Razem tworzą idealną bombę witaminową. Suszone morele mają dużo witaminy C, która zwiększa naszą odporność oraz witaminy B6, dzięki której mamy więcej energii i odczuwamy mniejsze zmęczenie. Również pozytywny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie mają migdały. Pomagają w pracy naszego serca oraz znacznie zmniejszają zmęczenie i znużenie przez dużą ilość witaminy B2. Natomiast orzechy włoskie, dzięki dużej zawartości cynku mają dobry wpływ na naszą cerę, włosy i paznokcie. Zwiększają również koncentracje. W dalszej części tekstu poznacie proste przepisy na dania z dyni i buraków, które nie tylko świetnie smakują, ale są przede wszystkim zdrowe.

 

Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie

Składniki:

  • 6 dużych buraków
  • 3 łyżki oliwy
  • Sok z połowy cytryny
  • Świeży tymianek
  • 100 g moreli suszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Buraki myjemy, polewamy lekko oliwą i sokiem z cytryny. Wcieramy w nie roztarty czosnek, dodajemy po gałązce tymianku i zawijamy każdego buraka osobno w folie aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 30 minut, aż będą miękkie. Po wyjęciu buraków z piekarnika czekamy chwilę aż lekko przestygną i po tym czasie zdejmujemy z nich folię aluminiową. Przekładamy do naczynia w którym będziemy je zapiekać. Buraki nacinamy i wkładamy w nie suszone morele. Wszystko jeszcze raz polewamy oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

 

Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 40 g sera koziego
  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100g dowolnych orzechów lub prażonych ziaren (słonecznik, dynia, orzechy pini)
  • Świeże zioła do smaku
  • Sól i pieprz do smaku

Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. Wykładamy kruche ciasto do formy na tarte i nakłuwamy je delikatnie widelcem. Wyjętą z piekarnika dynię nakładamy do formy, następnie posypujemy ją rozdrobnionym kozim serem i przyprawami. Wszystko zalewamy śmietaną. Całość pieczemy w 180 stopniach, przez około 30 minut. Upieczoną tarte posypujemy orzechami, prażonymi ziarnami i świeżymi ziołami.

 

Rozgrzewający krem z dyni i kukurydzy

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 5 łyżek śmietany
  • 100 g pestek dyni
  • 1 opakowanie popcornu maślanego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Sól i pieprz
  • Kostka bulionu rosołowego

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ją na maśle, dodajemy czosnek i przyprawy. W tym czasie pieczemy dynię w piekarniku, gdy będzie gotowa przekładamy ją do naczynia z podsmażoną cebulką. Całość jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy kukurydzę i wlewamy bulion. Gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy imbir i śmietanę. Doprawiamy do smaku według uznania i całość blendujemy. Gdy zupa jest gotowa nalewamy ją do miseczek, posypujemy ją pestkami dyni oraz popcornem przygotowanym według opakowania.

 

Inspiracje zostały zaczerpnięte od firmy Bakalland.

More in Kulinaria

MenWorld.pl to lifestylowy magazyn dla mężczyzn. Na łamach naszej witryny internetowej można przeczytać artykuły z wielu dziedzin, które powinny zainteresować prawdziwego faceta. Nasi redaktorzy tworzą teksty o motoryzacji, podróżach, modzie, nowych technologiach oraz kulturze. Każdego dnia pojawiają się kolejne artykuły pisane w formie blogowej.

Copyright © 2015-2018 MenWorld.pl | DiGnet Media