Connect
To Top

Przepisy na kawę zainspirowane klimatem stolic świata

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Mała czarna, flat white rano, po południu cappuccino lub latte i świat nabiera kolorów. Nivona stworzyła przepisy na niezwykłe smakowe kawowe kompozycje. Dzięki temu możemy sprawdzić jakim aromatem wyróżnia się Nowy Jork, Tokio, Dubaj, Sao Paulo, Paryż czy Warszawa.

Przepisy na kawę według Nivona

Firma Nivona z okazji wprowadzenia nowych ekspresów CafeRomatica z serii 7 zaprezentowała kilka ciekawych inspiracji. Przepisy na kawę według danej stolicy to naprawdę fajny pomysł, by zaskoczyć podczas spotkania naszych znajomych. Jeśli chodzi o same ekspresy, zmieniono przede wszystkim wygląd oraz wprowadzono nowe technologie. Nivona CafeRomatica z serii 7 charakteryzuje cicha praca, za sprawą stożkowego młynka z hartowanej stali oraz odpowiednia izolacja akustyczna. CafeRomatica 779 wyróżnia się minimalistycznym, białym designem – White Line. Nivona CafeRomatica 789 posiada wzór Anthracite Cube. Nivona CafeRomatica 769 zdobią nowe odcienie szarości. Model Nivona CafeRomatica 759 ma czarną matową obudowę. Sprawdźmy jakie przepisy na kawę przygotował producent ekspresów.

 

Nowy Jork

Przepisy na kawę rozpoczynamy od Nowego Jorku. Światowa kolebka kultury i sztuki. Gorący wyznacznik trendów i stylu życia. Miasto niegasnących świateł, które według popularnego utworu Franka Sinatry nigdy nie zasypia. Istna mieszanka osobowości, stylów  i charakterów, będąca podstawą do stworzenia rzeczy niezwykłych. Taki właśnie jest Nowy Jork, przez niektórych nazywany stolicą świata. Czerpiąc garściami inspiracje z zatłoczonych przecznic, blasku Times Square i nowojorskich aromatów marka Nivona stworzyła Affogato – połączenie kultowej kawy Americano ze słonym karmelem i orzechami macadamia.

Affogatto Nowy Jork

Składniki: 

  • 150 ml kawy Americano gstarte orzechy macadamia do posypki
  • gałka lodów o smaku słonego karmelu
  • starte orzechy macadamia do posypki

Przygotowanie: 

Do kieliszka od martini wlewamy 150 ml kawy Americano. Następnie dodajemy gałkę lodów o smaku słonego karmelu, a całość posypujemy świeżo startymi orzechami macadamia. Czas poczuć klimat NY!

Paryż

Stolica Francji położna nad Sekwaną. Romantyczna i wyzwolona zarazem. Zachwyca architekturą i stylem mieszkających w niej osób. To Paryż, obok Mediolanu, jest europejskim centrum mody, a przez największe muzeum świata Luwr, słynie również z miłości do sztuki. Próbując francuskich makaroników i  przechadzając się po bulwarze Saint-Germain marka Nivona stworzyła przepis na tzw. Paryski Kasztanowiec. Syrop kasztanowy, koniak i podwójne espresso tworzą smak, który podkreśla nonszalancki styl miłosnego miasta.

Paryski Kasztanowiec

Składniki:

  • 10 ml syropu kasztanowego
  • 20 ml koniaku
  • podwójne espresso 80-90 ml

Przygotowanie: 

Do filiżanki o wielkości od 180 do 200 ml wlewamy składniki w następującej kolejności:
  1. syrop kasztanowy
  2. koniak
  3. espresso
Wszystko mieszamy i przenosimy swoje zmysły na paryskie Champs- Elysées.

Tokio

Największa metropolia świata. Futurystyczna, przywołująca na myśl film Ridleya Scotta – Łowca Androidów. Ultranowoczesne budynki zderzają się z tradycyjną japońską architekturą. To też kraina sake i sushi. A także najzdrowszej na świecie herbaty. Obserwując niezwykle szybkie tętno Tokio, Nivona stworzyła Sencha Coffee – fuzję espresso, naparu z senchy i syropu różanego.

Sencha Coffee Tokio

Składniki:

  • 150 ml mocnego naparu z senchy
  • 40 ml espresso
  • 20 ml syropu różanego

Przygotowanie:

  1. Napar z senchy przygotuj w szklance o pojemności około 200 ml.
  2. Do gorącego naparu dolej espresso.
  3. Mieszankę uzupełnij esencjonalnym syropem z róży i wymieszaj. Spróbuj i przekonaj się, jaki aromat towarzyszy przepełnionym kolorem tokijskim ulicom.

Sao Paulo

Przez miejscowych nazywane Sampa. Sao Paulo to największe miasto Ameryki Południowej. Po brzegi wypełnione drapaczami chmur oraz jednymi z najlepszych na świecie restauracji. Jest prawdziwą aglomeracją kultur i osobowości. Podobnie, jak Nowy York, Sampa nie śpi, a życie nocne jej mieszkańców jest pełne koloru. Odpowiedzią na wielkomiejski, egzotyczny klimat jest Brazylijskie Cappuccino od marki Nivona, którego sercem jest masło z orzechów brazylijskich.

Masło orzechowe z orzechów brazylijskich 

Składniki:

  • 200 g orzechów brazylijskich
  • 1 łyżka miodu
  • 5 ml oleju sezamowego (może być też słonecznikowy)

Przygotowanie:

  1. Orzechy brazylijskie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Dodajemy miód i olej.
  3. Mieszamy.

Brazylijskie Cappuccino

Składniki:

  • 2 łyżeczki masła z orzechów brazylijskich
  • 1 łyżeczka miodu najlepiej akacjowego
  • espresso
  • spienione mleko

Przygotowanie:

Do szklanki dodajemy składniki w następującej kolejności:
  1. Masło orzechowe z orzechów brazylijskich
  2. Miód
  3. Cappuccino przygotowane
Przed wypiciem wszystko dokładnie mieszamy. Słodycz miodu połączona z wyrazistym smakiem brazylijskich orzechów i aksamitnym cappuccino pozwala odkryć charakter tętniącego życiem Sao Paulo.

Dubaj

Najwyższe budynki świata połączone z prawdziwym luksusem. Dubaj to miasto snów, które oferuje niezwykłą podróż po kulturze wschodu. Wypełnione niezwykłą architekturą przyciąga turystów z całego świata. Miasto każdego dnia tętni życiem, a tamtejsza kuchnia pobudza do pracy wszystkie zmysły. Marka Nivona przedstawia słodką propozycję, która idealnie koresponduje z onirycznym światem Emiratów. Sweet Coffee Dubaj to połączenie espresso, mleka i musu z daktyli.

Sweet Coffee Dubaj 

Składniki:

  • 2 -3  łyżeczki musu z daktyli
  • 100 ml espresso
  • 30 ml mleka skondensowanego light

Przygotowanie:

Do filiżanki dodajemy składniki w następującej kolejności:

  1. Mus z daktyli
  2. Espresso
  3. Mleko skondensowane light

Całość dokładnie mieszamy i udajemy się w smakową podroż do tętniącego życiem Dubaju!

Warszawa

Nowoczesna, a także pełna kontrastów. Warszawa to miasto, które łączy tradycje z innowacją. Obok powojennych kamienic znajdziesz tu szklane korporacje w stylu modern i topowe restauracje. Pełna mody, muzyki i sztuki. Po prostu nietuzinkowa. Kreując smak Warszawy, marka Nivona stworzyła Warszawską Wuzetkę. To klasyczne połączenie podwójnego espresso, mleka i bitej śmietany.

Warszawska Wuzetka 

Składniki: 

  • podwójne espresso
  • spienione mleko
  • bita śmietana

Przygotowanie: 

Do szklanki o pojemności 150 ml wlewamy podwójne espresso przygotowane w ekspresie Nivona CafeRomatica 789. Do kawy dodajemy spienione mleko, a przygotowaną kompozycję dekorujemy bitą śmietaną. Warszawska wuzetka pozwoli odkryć klasyczny aromat stolicy. Rzecz jasna, z delikatnym twistem.
Co sądzicie o tych propozycjach od firmy Nivona? Może macie swoje, ciekawe przepisy na kawę? Podzielcie się nimi w komentarzach!

More in Kulinaria

MenWorld.pl to lifestylowy magazyn dla mężczyzn. Na łamach naszej witryny internetowej można przeczytać artykuły z wielu dziedzin, które powinny zainteresować prawdziwego faceta. Nasi redaktorzy tworzą teksty o motoryzacji, podróżach, modzie, nowych technologiach oraz kulturze. Każdego dnia pojawiają się kolejne artykuły pisane w formie blogowej.

Copyright © 2015-2018 MenWorld.pl | DiGnet Media