Site icon MenWorld.pl

Lewiatan gazetka, czyli pyszne przepisy na kolację

Często na kolację mamy ochotę zjeść coś więcej niż tylko kanapki z serem czy jajecznicę. Ostatni posiłek dnia wcale nie musi być nudny! Przychodzimy z pomocą i w poniższym artykule przedstawiamy kilka pomysłów na pożywne kolacje. Spróbujcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie. Lewiatan gazetka pomoże w wyborze odpowiednich produktów w najlepszych cenach. Dzięki nim pyszne przepisy na kolację przygotujemy dysponując niewielkim budżetem.

Smażony pęczak z batatami, papryką, jarmużem i fetą

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pęczak wsypujemy do garnka, wlewamy ¼ szklanki bulionu lub osolonej wody i zagotowujemy. Gotujemy przed przykryciem na minimalnym ogniu przez 25 minut (na ostatnie pięć minut na wierzch kaszy wsypujemy liście jarmużu i dalej gotujemy pod przykryciem).

Na patelni, na oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę batata, paprykę i posiekaną czerwoną cebulę przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy starty czosnek oraz przyprawy.

Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowaną kaszę i smażymy co chwilę mieszając przez około 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane chilli, posypujemy fetą. Gotowe!

W zakupie niezbędnych składników do przygotowania tej pysznej kolacji z pewnością pomoże lewiatan gazetka – sprawdzaj nowe promocje na bieżąco!

Sprawdź także inne artykuły z kategorii kulinaria.

Jajka z chorizo w sosie pomidorowym

Składniki:

Sposób przygotowania:

Na patelni, na małym ogniu podsmażamy pokrojone w plasterki chorizo – przez kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Następnie wlewamy sos pomidorowy i zagotowujemy. Na patelnię wbijamy jajka i gotujemy przez około 10 minut nie mieszając. Na ostatnie 3 minuty można przykryć pokrywką, aby białka odpowiednio się ścięły). Gotowe danie posypujemy świeżą rukolą oraz płatkami chilli. Smacznego!

Pizzowe muffinki – sprawdź ceny produktów. Pomoże Lewiatan gazetka

Składniki:

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wkładamy do niego drożdże. Dodajemy cukier i wlewamy stopniowo ciepłą wodę delikatnie mieszając ją z drożdżami oraz mąką. Odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

Spieniony roczyn łączymy dokładnie, a następnie dodajemy sól oraz oliwę. Formujemy kulę, oprószamy mąką i wyrabiamy przez około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie, przez chwilę zagniatamy ciasto i dzielimy je na 24 części.

Z każdego kawałka formujemy kulkę, następnie spłaszczamy ją, wkładamy do zagłębienia w formie na muffiny wysmarowanej oliwą.

Przygotowujemy sos pomidorowy – pomidory wlewamy na patelnię, dodajemy czosnek, oregano oraz sól i pieprz. Gotujemy przez około 10-15 minut, w międzyczasie widelcem rozgniatamy pomidory.

Pieczarki myjemy, kroimy, wkładamy na patelnię i dusimy, aż odparują i zaczną się rumienić. Dodajemy łyżkę masła, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

Na ciasto w foremkach wykładamy przestudzony sos pomidorowy (najlepiej zrobić go, kiedy ciasto będzie czekało na wyrośnięcie), pieczarki, szynkę pokrojoną w kostkę oraz starty ser.

Przygotowane muffinki odstawiamy na 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Następnie pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Pyszna kolacja gotowa!

Jak widać, kolacja wcale nie musi być nudna! Jeśli więc chcesz wypróbować nasze przepisy, zajrzyj przed zakupami do lewiatan gazetka – z pewnością znajdziesz w niej potrzebne produkty w super cenach!

Exit mobile version