133
Views

Czym jest kawa flat white?

Nazwa „flat white” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „płaskie, białe”. Została ona nadana kawie mlecznej w sposób nieprzypadkowy, ponieważ wskazuje na jej dwie najważniejsze cechy. Kawa flat white jest rzeczywiście biała, jak przystało na kawę mleczną, a do tego jej powierzchnia jest „płaska”, ponieważ właśnie taka powinna być w przypadku tego aromatycznego, kawowo-mlecznego napoju.

Kawa flat white największą popularnością cieszy się na Antypodach, w Australii i Nowej Zelandii. Trudno jednak powiedzieć, gdzie właściwie po raz pierwszy przyrządzono i wypito taką właśnie kawę.

 

Jak przyrządzana jest kawa flat white?

Do przygotowania kawy flat white, podobnie jak w przypadku kawy latte i latte macchiato, potrzebna jest porcja espresso, a właściwie dwie. Podstawą takiej kawy są podwójne espresso i gorące mleko, które można, choć nie trzeba, lekko spieniać. Kawę serwuje się w kubku lub filiżance o większej pojemności.

Nie trzeba iść do kawiarni, aby napić się doskonałej kawy flat white. Można ją przygotować w zaciszu własnego domu z 60 ml świeżo zaparzonego, mocnego espresso oraz ze 100 ml gorącego mleka. Mleko podgrzewamy do temperatury około 65 stopni Celsjusza – nie powinno być zbyt gorące. Do kubka czy filiżanki najpierw wlewamy espresso, a następnie uzupełniamy je gorącym mlekiem.

W przypadku kapsułek wszystko robi za nas ekspres – w przypadku NESCAFÉ® Dolce Gusto® wystarczy włożyć do niego jedną kapsułkę, w której mleko połączone jest z mocnym espresso, a nasza ulubiona kawa będzie gotowa w kilka chwil.

 

Kawa z mlecznej pianki – latte i latte macchiato

Samo słowo „latte” oznacza z języka włoskiego mleko, toteż zamówienie latte we włoskiej kawiarni spowoduje, że kelner najprawdopodobniej przyniesie do stolika szklankę mleka. Polacy natomiast przyzwyczaili się do zamawiania kawy latte. To typowa kawa mleczna, w której pierwsze skrzypce odgrywa spienione mleko. Kawy latte i latte macchiato (dosłownie: zakropione, splamione mleko) są podobne do siebie. Obie powstają ze znakomitego włoskiego espresso oraz ze spienionego gorącego mleka.

 

Jak zrobić latte i latte macchiato?

Nie tylko pod względem swojej nazwy, ale również i trybu przygotowania kawy latte i latte macchiato są do siebie podobne. Jak zrobić latte? Należy przygotować porcję pojedynczego espresso oraz ubić na sztywno mleko w spieniaczu. Dodając do espresso umieszczonego w wysokiej szklance mleko, uzyskamy biało-brązową kawę o znakomitym smaku.

A jak zrobić latte macchiato? To właściwie gorące, spienione mleko z dodatkiem aromatycznej kawy espresso. Odpowiednio przygotowane latte macchiato ma trzy wyraźnie widoczne warstwy, dlatego należy zaserwować taką kawę w wysokiej, przeźroczystej szklance.

Można przygotować latte macchiato w domu, a potrzebujemy do tego około 125 ml mleka i porcję espresso. Mleko podgrzewamy i spieniamy, a następnie przygotowujemy napar kawowy. W przeciwieństwie do kawy latte podczas przygotowywania latte macchiato najpierw w szklance umieszczamy spienione mleko, a dopiero później dolewamy espresso. Na dole szklanki widoczna jest warstwa płynnego mleka, w środku warstwa kawy, a na powierzchni puszysta pianka.

Materiał zewnętrzny.

Kategoria artykułu
Kulinaria
Wpis partnerski

MenWorld.pl to lifestylowy magazyn dla mężczyzn. Na łamach naszej witryny internetowej można przeczytać artykuły z wielu dziedzin, które powinny zainteresować prawdziwego faceta. Nasi redaktorzy tworzą teksty o motoryzacji, podróżach, modzie, nowych technologiach oraz kulturze. Każdego dnia pojawiają się kolejne artykuły pisane w formie blogowej.

    Możliwość opublikowania komentarza wyłączona.