Connect
To Top

Kultura picia whisky

Z ekskluzywnego trunku, pitego przez dystyngowanych dżentelmenów, whisky stała się w ostatnich latach alkoholem, który nie zna podziałów na płeć. Także rytuał podawania wody życia, jak mawiali o niej Irlandczycy, jest coraz mniej restrykcyjny. Jest jednak kilka zasad, na przykład dotyczących rozcieńczania whisky i doboru szkła, których warto przestrzegać, by wydobyć pełnię smaku i aromatu.

Artykuł sponsorowany. 

Rodzaje whisky

Kraina whisky jest niezwykle bogata, pełna różnych odmian, smaków i aromatów. To zróżnicowanie jest pochodną składników, specyfiki regionów, z których pochodzą, tradycyjnych metod wytwarzania – destylacji, procesów starzenia i wreszcie tworzenia mieszanek.

Koneserzy mogą opowiadać godzinami o kolejnych odmianach whisky, jednak do jej odpowiedniego podawania wystarczy znać podstawową klasyfikację. Zgodnie z nią whisky dzielimy na 3 główne rodzaje: malt, grain (zbożowa) i single pot (irlandzka). Wśród maltów, które są najbardziej spopularyzowane, wyróżnia się single malts, czyli whisky ze słodu jęczmiennego oraz mieszanki whisky zbożowej z whisky słodową, czyli blended whisky. Podział ten jest wskazówką dla sposobu degustacji i doboru odpowiedniego szkła.

 

Szkło do whisky

Do serwowania i picia whisky warto dobrać konkretne karafki, szklanki i kieliszki. Cała gama szkła do whisky znajduje się na: https://sklep.krosno.com.pl/55-przeznaczenie-do-whisky. Znaleźć tu można produkty najwyższej jakości, co ma ogromne znaczenie w kulturze picia tego szlachetnego trunku. Ręcznie wyrabiane szklanki, kieliszki i karafki do whisky czy przejrzyste i trwałe szkło z serii CRYSTALLINE, dodatkowo wpływają na jakość serwowania trunków.

Szczególny rytuał serwowania stosuje się w przypadku whisky typu single malt. Na oficjalnych tastingach wykorzystuje się charakterystyczne, tulipanowe kieliszki. Wyróżnia je kształt czarki, zwężającej się ku górze, który pozwala czerpać więcej przyjemności z odkrywania walorów zapachowych, które są bardzo ważne w przypadku whisky single malt. Jeśli chcesz zachwycić gości tradycyjnym rytuałem degustacji, polecamy kieliszki z kolekcji SIMPLE lub EPICURE.

W przypadku mocniejszych odmian whisky, a więc o zawartości alkoholu większej niż 40%, można lekko rozcieńczyć alkohol lub degustację poprzedzić łykiem wody, serwowanej w osobnej szklance. Odrobina wody pomoże wydobyć z trunku pełny bukiet zapachowy, a także stopniowo otwierać delikatniejsze nuty smakowe. Bardzo ważny jest przy tym umiar! Wystarczy kilka kropel wody, które precyzyjnie odmierzysz przy pomocy pipety lub łyżeczki do herbaty.

Najbardziej uniwersalne szkło do whisky to niskie szklanki typu tumbler i old fashioned, z charakterystycznym, masywnym dnem. Możemy w nich serwować whisky single malt, blended oraz wszystkie inne odmiany tego trunku. Do szklanki możesz dodać kości lodu, by stworzyć delikatniejszy, bardziej orzeźwiający napój. Takie szkło świetnie nadaje się również do podawania koktajli na bazie whisky.

Wytworny nastrój dla celebrowania smaku whisky osiągniesz, uzupełniając zestaw szklaneko karafkęz kolekcji CARO, FJORD lub LEGEND. Ciekawy efekt możesz osiągnąć, wybierając kolekcję Roly-Poly z zaokrąglonym denkiem. Unikatowy design takiego kompletu zapewni wyjątkowe doznania wizualne, a jednocześnie wydobędzie pełnię smaku i aromatu, dzięki łatwemu wprowadzeniu alkoholu w ruch wirowy.

Zasady nalewania whisky są mniej rozbudowane, niż w przypadku wina, ale jest kilka zasad, które dla wielu mogą się wydawać oczywiste. Najważniejsze, by butelkę lub karafkę chwycić jedną ręką przy podstawie. Powinno się też unikać stukania szyjką butelki o brzeg szklanki lub kieliszka.

Kultura picia – co jeszcze warto wiedzieć?

Znajomość zasad rządzących krainą whisky pozwoli Ci cieszyć się pełnią i różnorodnością jej smaków i aromatów. Wybór odpowiedniego szkła to podstawa, ale wytworni smakosze tego trunku wymieniają jeszcze kilka innych, choć coraz mniej restrykcyjnych reguł.

 

Czy wiesz, że…

Z wiekiem whisky ciemnieje. Młodsze trunki mają jasny kolor – słomkowy, a starsze nawet ciemnobursztynowy. Wiele zależy też od beczki, w której whisky leżakowała.

 

Warto wiedzieć, że pijąc whisky z kieliszka, należy trzymać go za nóżkę. Ten wyjątkowy alkohol spożywany jest w temperaturze pokojowej, dlatego nie ma potrzeby dodatkowego ogrzewania go ciepłem dłoni. Dodawanie kości lodu do szklanki to rozwiązanie, którego nie spotkasz na tastingach, jednak sprzyja nieśpiesznemu poznawaniu bukietów smakowych, zwłaszcza w przypadku mocniejszych gatunków i degustowania whisky w sezonie letnim.

To nieprawda, że ten trunek zawsze smakuje najlepiej solo lub tylko z dodatkiem wody. Możesz też cieszyć się jej smakiem w postaci koktajli alkoholowych. W poradnikach dostępnych w sieci znajdziesz wiele inspirujących, a zarazem prostych receptur. Do każdego z nich eksperci polecają odpowiednie szkło, na przykład koktajle Old Fashioned, Whisky Sour, Light My Fire czy Scotch Negroni podaje się w niskiej szklance, Whisky Apple Soda – w wysokiej szklance typu highball, a drink Manhattan i wiele innych serwowanych bez lodu – w kieliszku do martini lub kupetce.

More in +18