Connect
To Top

Aktywność fizyczna kluczem do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi

Nie od dziś wiadomo, że aktywność fizyczna ma duże znaczenie dla zdrowia. Jej zbawienny wpływ można zaobserwować we wszystkich sferach – począwszy od układu krążenia, przez układ nerwowy, pokarmowy, oddechowy, mięśniowy, kostny, aż do zdrowia psychicznego. Aktywny tryb życia pozwala także na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.

Aktywność fizyczna to klucz do zdrowia

Nikt raczej nie podejmuje się podważania dobrego wpływu aktywności fizycznej na funkcjonowanie człowieka. Jej stałe praktykowanie pozwala na zwiększenie wydolności serca, obniżenie tętna i zmniejszenie ciśnienia, zwiększenie pojemności płuc, usprawnienie koordynacji ruchowej, wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia, wzmocnienie mięśni, wzmocnienie ruchomości w stawach, zmniejszenie poziomu cukru we krwi, poprawę samopoczucia neutralizującą występujące stany depresyjne. To oczywiście tylko przykładowe czynniki podkreślające pozytywne efekty podejmowanej regularnie aktywności fizycznej. Utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi również leży częściowo po stronie praktykowania sportowego stylu życia (1).

Poziom cholesterolu we krwi i jego wpływ na zdrowie

Cholesterol jest niezbędny dla właściwego działania organizmu, jednak jego zbyt wysoki poziom może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Istnieją dwa rodzaje cholesterolu: egzogenny, dostarczany do organizmu z pożywieniem oraz endogenny, syntetyzowany we wszystkich komórkach człowieka. Szacuje się, iż u zdrowego człowieka dzienne stężenie cholesterolu całkowitego we krwi wynosi 114–200 mg/dl. Utrzymanie takiego stanu jest możliwe dzięki jego odpowiedniemu transportowi.

Podwyższone stężenie bardzo często związane jest z niewłaściwą dietą, zaburzoną gospodarką pokarmową, niską aktywnością fizyczną, paleniem papierosów, uwarunkowaniami genetycznymi (2). Bardzo istotnym działaniem, mającym na celu obniżanie poziomu cholesterolu, jest codzienna dbałość o przygotowywanie posiłków w oparciu o produkty z niską zawartością cholesterolu lub obniżające jego poziom, czyli zaopatrywanie się w tzw. żywność funkcjonalną. Dobrym wyborem jest np. Benecol Lekki, który w swojej zawartości ma jedynie 35% tłuszczu, a dodatkowo jego skład uzupełniony jest o stanole roślinne, o udowodnionym działaniu obniżającym cholesterol. Podobne efekty można uzyskać, stosując wygodne do spożycia tabletki Benecol, które są znakomitym suplementem codziennego menu, skutecznie obniżającym stężenia cholesterolu LDL. Dodatkowo, w jadłospisie powinny się znaleźć oleje roślinne, produkty o niskiej zawartości tłuszczu, chude mięso, duża ilość ryb, warzywa, owoce, produkty bogate w błonnik, pestki, nasiona, orzechy (3).

Aktywność fizyczna obniża poziomu cholesterolu

Powszechnie uznaje się, iż prowadzenie aktywnego stylu życia wpływa korzystnie na poziom cholesterolu. Na czym zatem ten wpływ polega? Przede wszystkim na tym, że wysiłek fizyczny prowadzi do obniżania LDL – cholesterolu rozpoznawanego jako ten „zły”, przy jednoczesnym wzroście cholesterolu HDL – ocenianego pozytywnie. Regularne ćwiczenia prowadzące do utraty masy ciała wiążą się ze wzrostem HDL i obniżeniem poziomu LDL (4). Dlatego bardzo ważne jest wprowadzenie do swojego rytmu dnia cyklicznych ćwiczeń. Należy to robić ostrożnie, stopniowo poszerzając zakres aktywności i wydłużając czas ich trwania. W początkowym stadium wprowadzania wysiłku fizycznego do swojego życia, można poprzestać na spacerowaniu, regularnie przyspieszając jego tempo i długość przemierzanej trasy. Ważne jest pobudzanie układu krążenia do działania poprzez wykonywanie wymachów, pajacyków. Zadowalające efekty w tym zakresie można osiągnąć poprzez pływanie, bieganie czy jazdę na rowerze. Najważniejsze jest jednak redukowanie czasu spędzanego w pozycji siedzącej. Warto pokusić się o spacer do sklepu, zamiast kolejny raz wybierać auto.

Bibliografia:

1. Edward Bańkowski, Biochemia, Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, Wrocław 2005.
2. http://dieta.mp.pl/zasady/117035,cholesterol, dostęp: 14.09.2016.

3.Tamże.

4. Edward Bańkowski, Biochemia, Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, Wrocław 2005.

More in Zdrowie