Connect
To Top

Wyobrażasz sobie dzień bez kawy? Ja też nie.

Kawa ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja osobiście jestem w tej pierwszej grupie i wręcz nie wyobrażam sobie dnia bez wypicia tego napoju, który stawia mnie na nogi i daje energię na cały dzień. Jak wiadomo, kawa kawie nierówna – jedni piją rozpuszczalną, inni parzoną. Warto jednak pomyśleć o ekspresie, który oprócz aromatu dzięki świeżo zmielonym ziarnom pozwoli nam popisać się przed znajomymi, którym zaserwujemy różne rodzaje ulubionego napoju.

Kawa z ekspresu. Co oferuje firma Nivona?

Z ekspresami tej firmy mieliśmy już nie raz doczynienia i wiem, że to naprawdę dobre produkty. Dostałem ciekawy tekst prasowy właśnie od tego producenta dlatego postanowiłem się z Wami nim podzielić. Kawa na wiele sposobów – jest ich tak dużo, że nie sposób spamiętać wszystkie. Wcale bym się nie zdziwił, jeśli nawet bariści mieliby z tym problem. Jeśli już powoli chcecie klikać na kolejny artykuł chciałbym Was zatrzymać. Nie będzie to kolejne zachwalanie produktów. W tym tekście będziecie mogli przekonać się, że za sprawą ekspresu do kawy można stworzyć prawdziwe arcydzieła. Oto kilka ciekawych przepisów dzięki którym kawa przygotowana przez Was będzie naprawdę wyjątkowa. Założę się, że raz próbując napoju z ekspresu nie będziecie chcieli wrócić do klasycznej parzonej, czy rozpuszczalnej.

Koktajl kawowo-kokosowy na bazie Cappuccino

To energetyczne śniadanie, którego przygotowanie zajmie zaledwie pięć minut. Wystarczy w ekspresie Nivona CafeRomatica 858 zaparzyć filiżankę Cappuccino, a następnie dodać do niej pół banana, mleko kokosowe i czekoladę. Wszystkie składniki zmiksować, przelać do szklanki i udekorować bitą śmietaną z uprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Fot.Marcin Klaban

Fot.Marcin Klaban

Cafe Latte z ciastem kawowo-bananowym

Przygotowanie ciasta zajmie 15, a pieczenie tylko 35 minut. Ale warto poświęcić chwilę czasu, aby następny poranek rozpocząć w doskonałym humorze. Z jajek i cukru utrzyjmy kogel-mogel, do którego dodajmy masło i roztarte banany, a po wymieszaniu tych składników jeszcze pokruszoną czekoladę, proszek do pieczenia, mąkę oraz oczywiście espresso przygotowane w ekspresie Nivona CafeRomatica 858. Ciasto idealnie komponuje się o poranku z Cafe Latte.

 

Fot.Marcin Klaban

Fot.Marcin Klaban

Czas na poranne orzeźwienie od Nivona CafeRomatica 848

Orzeźwiające Americano z domową granolą, czy może korzenna kawa z kardamonem na bazie Cappuccino? Bez względu na to, którą propozycję śniadania wybierzemy, w przygotowaniu każdej z nich niezastąpionym pomocnikiem będzie Nivona CafeRomatica 848. Wyposażona w tekstowo-graficzny wyświetlacz z łatwością przeprowadzi nas przez proces parzenia każdej z tych kaw i wielu innych, dając również możliwość indywidualnego ustawienia aż dziewięciu przepisów. Płynna regulacja stopnia mielenia kawy, pięciostopniowy wybór mocy aromatu oraz trzystopniowa temperatura parzenia to funkcje, które dają nieograniczone możliwości własnych kompozycji smaków. Srebrny front z chromowanymi dodatkami sprawia, że Nivona CafeRomatica 848 idealnie komponuje się z każdym wnętrzem.

 

Fot.Marcin Klaban

Fot.Marcin Klaban

Orzeźwiające Cafe Americano i domowa granola

Wystarczy wymieszać w jednym naczyniu płatki górskie, żurawinę, pestki dyni i słonecznika, pokrojone migdały i orzechy laskowe, a następnie dodać sok i startą skórkę pomarańczy, miód oraz rozpuszczone masło. Rozłożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 45 minut tak, by całość się zarumieniła i lekko wysuszyła. Ta porcja wystarczy na kilka śniadań, z którymi idealnie komponować się będzie Cafe Americano z ekspresu Nivona CafeRomatica 848.

 

Korzenne Cappuccino z kardamonem

Lato to doskonały czas na odrobinę egzotycznych smaków, również o poranku. Szybko i z łatwością możemy się w nim znaleźć dzięki ekspresowi ciśnieniowemu Nivona CafeRomatica 848. Wystarczy za pomocą jednego przycisku zaparzyć ulubione Cappuccino, dodać do niego białą czekoladę i wymieszać aby się rozpuściła. Na koniec dodać kardamon i pokruszone herbatniki korzenne.

Słodkie poranki z Nivona CafeRomatica 838

Weekendowy poranek to doskonały czas na odrobinę szaleństwa na śniadanie. Na jego smak zaprasza ekspres Nivona CafeRomatica 838 oferując do wyboru kawę szarlotkową na bazie Cafe Latte lub czekoladowe tiramisu podane z espresso. Każdą z tych kaw przygotować możemy za pomocą jednego przycisku lub, gdy najdzie nas ochota, dobierając indywidualnie jej moc, aromat i temperaturę parzenia. Wszystkie te funkcje ukryte zostały za matowym czarnym frontem z chromowanymi dodatkami i intuicyjnym, tekstowym wyświetlaczem TFT DuoDialog. Nivona CafeRomatica 838 to również automatyczne programy płukania, czyszczenia i odkamieniania urządzenia.

 

Fot.Marcin Klaban

Fot.Marcin Klaban

Kawa szarlotkowa na bazie Cafe Latte

To kawa, którą uwiedziemy każdą duszę i serce. Zacznijmy od przygotowania kruchego ciasta, czyli od roztarcia mąki z cukrem i małymi kawałeczkami masła. Gdy powstanie kruszonka, trzeba wbić do niej jajko i wlać mleko, a potem wyrabiać ciasto. Włóżmy je do lodówki, a po schłodzeniu podzielmy i rozwałkujmy na dwie okrągłe części. Ciasto przełóżmy nadzieniem z jabłek, masła, cukru trzcinowego, cynamonu, rodzynek oraz espresso zaparzonym w ekspresie Nivona CafeRomatica 838. Wierzch będzie wyglądał smakowicie, jeśli posmarujemy go jajkiem i posypiemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut. Pozostaje tylko przygotować Cafe Latte w ekspresie Nivona CafeRomatica 838, wymieszać z kawałkami jeszcze ciepłego jabłecznika i gotowe.

Fot.Marcin Klaban

Fot.Marcin Klaban

Czekoladowe Tiramisu, a do niego wyśmienite espresso

To propozycja dla tych, którzy lubią niestandardowe, słodkie początki dnia. Mascarpone mieszamy ze śmietaną, dodajemy cukier puder, a potem rozpuszczoną czekoladę. W ekspresie Nivona CafeRomatica 838 parzymy jedno Americano i moczymy w nim biszkopty. Następnie układamy je na dnie foremki, a na nich połowę przygotowanego kremu. I tak tworzymy dwie warstwy. Całość posypujemy kakao. Tiramisu osiągnie najlepszy smak po schłodzeniu w lodówce przez godzinę. Idealnie komponuje się z czarnym, mocnym espresso.

Fot.Marcin Klaban

Fot.Marcin Klaban

Propozycji jest dużo, a to nie wszystko!

Jak widać kawę możemy przygotować na wiele przepisów. Co ciekawe, wyżej wymieniono zaledwie kilka z nich dlatego warto poszukać kolejnych (które chętnie wypróbuję). Cena ekspresów nie należy do najniższych, ale jak wiadomo za jakość trzeba płacić. Być może niebawem będę mógł zaprezentować Wam recenzję któregoś z modeli. Tym czasem jednak odsyłam do testu NIVONA CafeRomatica 757.

More in Kulinaria