Connect
To Top

Dania z makaronu z okazji święta tego produktu

Dziś 25 października, czyli Światowy Dzień Makaronu! Jest to produkt znany i uwielbiany przez wszystkich na całym świecie. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych przepisów na dania z makaronu na co dzień jak i na specjalne okazje. Mamy nadzieje, że to święto będzie idealnym pretekstem do zorganizowania spotkania z przyjaciółmi lub przygotowania kolacji dla swojej drugiej połówki. Pamiętajcie, że w tym dniu makaron ma zero kalorii i można jeść go bezkarnie.

Dania z makaronu można przyrządzać na tyle sposobów, na ile pozwala nam nasza kreatywność i wyobraźnia. Podajemy go w wersjach wytrawnych jak i na słodko. Pyszne potrawy z makaronu może przygotować nawet laik kuchenny. Produkt ten pasuje świetnie do każdego dodatku – warzyw, mięsa, ryb czy owoców. Często dodajemy go do zup. Czym by był niedzielny rosół bez makaronu? Dlatego myślę, że nikogo nie trzeba zachęcać do świętowania tego wspaniałego dnia. Przedstawiamy Wam cztery pomysły gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Inspiracje przesłała Lubella.

 

Przepisy na dania z makaronu

Pizza makaronowa

Spód:

– 100 g makaronu rurki

– 30 g startego żółtego sera

– jajko

– łyżeczka suszonego oregano

Sos:

– szklanka passaty pomidorowej

– łyżka posiekanej cebuli

– pół czerwonej papryki

– łyżka oliwy

– sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

– kulka mozzarelli

– ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek

– oliwa

Makaron gotujemy jak na opakowaniu, odsączamy i hartujemy zimną wodą. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Roztrzepujemy jajko, dodajmy do niego oregano i tarty ser. Wymieszane składniki wlewamy do makronu i mieszamy. Kładziemy na blaszkę papier do pieczenia, wykładamy na nią makaron i układamy kształt pizzy. Zapiekamy przez 15 minut. W tym czasie podsmażamy cebulkę na oliwie i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy passate i dusimy. Czekamy aż woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po wyjęciu spodu z piekarnika smarujemy go sosem, a na wierzchu kładziemy mozzarelle. Całość pieczemy przez 10 minut. Przed podaniem dodajemy kilka kropel oliwy i posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami.

Pizza makaronowa

 

Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami

– 200 g makaronu kokardki

– 200 g kremowego twarożku naturalnego

– 40 g jogurtu naturalnego

– 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią

– łyżeczka masła

– pomarańcza

– kilka śliwek

– garść malin

– 2 łyżki płatków migdałów

Makaron gotujemy jak na opakowaniu, odsączamy i hartujemy zimą wodą. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Formę w której będziemy zapiekać naszą zapiekankę smarujemy masłem. Makaron łączymy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Całość nakładamy do formy, na wierzchu kładziemy owoce i płatki migdałów. Wkładamy na około 20 minut do piekarnika, aż płatki będą lekko przyrumienione.

Zapiekanka makaronowa na słodko

 

Spaghetti z domowym kebabem i mango

Składniki na 2 porcje:

– wołowina – 300 g

– makaron spaghetti

– 250g świeżego mango

– ½ łyżki oliwa z oliwek

– 1 łyżka przyprawa do gyrosa

– 1 czubata łyżeczka soli

– 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili do posypania

Vinegret:

– musztarda francuska

– 1 łyżka miód

– 1 łyżeczka sok z cytryny

– 1 łyżeczka

– sól, pieprz do smaku

Mięso wołowe mielimy, dodajemy przyprawę gyros, sól oraz troszkę oliwy, dokładnie wyrabiamy. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby powstała warstwa grubości około 5 mm. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 5 minut, aż mięso nie będzie surowe. W tym czasie kroimy mango w kostkę i gotujemy makaron. Wyjmujemy upieczone mięso, a wytopiony tłuszcz zlewamy do miseczki. Przygotowujemy sos vinegret. Mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprz. Dodajemy do tego 2-3 łyżeczki zlanego wcześniej tłuszczu z mięsa. Makaron łączymy z mango i mięsem, a następnie polewamy lekko vinegretem. Posypujemy świeżą kolendrą oraz suszoną papryczką chili.

Makaron z kebabem

 

Sałatka z makaronem

Składniki na 2 porcje:

– 1 szklanka makaronu kokardki

– garść roszponki

– 5-6 suszonych pomidorów

– ½ szklanki czarnych oliwek

– 2 łyżki kukurydzy

– ½ papryki żółtej

– pomidorki koktajlowe

– 300 gram piersi kurczaka

– szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu

– oliwa z oliwek do smażenia

Dressing miodowo – musztardowy:

– 1 łyżka miodu

– 2 łyżki musztardy

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– szczypta soli i pieprzu

Kroimy pierś kurczaka w drobną kostkę i przyprawiamy. Mięso smażymy, schładzamy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki dressingu. Gotujmy makaron jak na opakowaniu. Czekamy, aż wystygnie. Drobno kroimy suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki. Na spodzie słoika układamy warstwowo: roszponkę, makaron, paprykę, wlewamy dressing, układamy kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka i pomidorki koktajlowe. Na wierzchu kładziemy roszponkę. Słoik zakręcamy i możemy go zabrać ze sobą na wynos, np. na lunch do pracy.

Sałatka makaronowa

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

More in Kulinaria

MenWorld.pl to lifestylowy magazyn dla mężczyzn. Na łamach naszej witryny internetowej można przeczytać artykuły z wielu dziedzin, które powinny zainteresować prawdziwego faceta. Nasi redaktorzy tworzą teksty o motoryzacji, podróżach, modzie, nowych technologiach oraz kulturze. Każdego dnia pojawiają się kolejne artykuły pisane w formie blogowej.

Copyright © 2015-2018 MenWorld.pl | DiGnet Media