Jesiennie warzywa idealnie komponują się bakaliami. Razem tworzą idealną bombę witaminową. Suszone morele mają dużo witaminy C, która zwiększa naszą odporność oraz witaminy B6, dzięki której mamy więcej energii i odczuwamy mniejsze zmęczenie. Również pozytywny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie mają migdały. Pomagają w pracy naszego serca oraz znacznie zmniejszają zmęczenie i znużenie przez dużą ilość witaminy B2. Natomiast orzechy włoskie, dzięki dużej zawartości cynku mają dobry wpływ na naszą cerę, włosy i paznokcie. Zwiększają również koncentracje. W dalszej części tekstu poznacie proste przepisy na dania z dyni i buraków, które nie tylko świetnie smakują, ale są przede wszystkim zdrowe.
Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie
Składniki:
- 6 dużych buraków
- 3 łyżki oliwy
- Sok z połowy cytryny
- Świeży tymianek
- 100 g moreli suszonych
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Buraki myjemy, polewamy lekko oliwą i sokiem z cytryny. Wcieramy w nie roztarty czosnek, dodajemy po gałązce tymianku i zawijamy każdego buraka osobno w folie aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 30 minut, aż będą miękkie. Po wyjęciu buraków z piekarnika czekamy chwilę aż lekko przestygną i po tym czasie zdejmujemy z nich folię aluminiową. Przekładamy do naczynia w którym będziemy je zapiekać. Buraki nacinamy i wkładamy w nie suszone morele. Wszystko jeszcze raz polewamy oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 40 g sera koziego
- 1 opakowanie ciasta kruchego
- 200 ml śmietany 30%
- 100g dowolnych orzechów lub prażonych ziaren (słonecznik, dynia, orzechy pini)
- Świeże zioła do smaku
- Sól i pieprz do smaku
Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. Wykładamy kruche ciasto do formy na tarte i nakłuwamy je delikatnie widelcem. Wyjętą z piekarnika dynię nakładamy do formy, następnie posypujemy ją rozdrobnionym kozim serem i przyprawami. Wszystko zalewamy śmietaną. Całość pieczemy w 180 stopniach, przez około 30 minut. Upieczoną tarte posypujemy orzechami, prażonymi ziarnami i świeżymi ziołami.
Rozgrzewający krem z dyni i kukurydzy
Składniki:
- 1 mała dynia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka chilli
- 5 łyżek śmietany
- 100 g pestek dyni
- 1 opakowanie popcornu maślanego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka startego imbiru
- Sól i pieprz
- Kostka bulionu rosołowego
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ją na maśle, dodajemy czosnek i przyprawy. W tym czasie pieczemy dynię w piekarniku, gdy będzie gotowa przekładamy ją do naczynia z podsmażoną cebulką. Całość jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy kukurydzę i wlewamy bulion. Gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy imbir i śmietanę. Doprawiamy do smaku według uznania i całość blendujemy. Gdy zupa jest gotowa nalewamy ją do miseczek, posypujemy ją pestkami dyni oraz popcornem przygotowanym według opakowania.
Inspiracje zostały zaczerpnięte od firmy Bakalland.