Connect
To Top

Poczuj jesień w kuchni. Przepisy na dania z dyni i buraków.

Jesienią w naszej kuchni będą królować dynia i buraki. Są one idealnym źródłem witamin, pomogą nam przetrwać jesienne pluchy i chłodne wieczory. Dlatego przedstawiamy Wam proste i pyszne przepisy na dania z dyni i buraków.

Jesiennie warzywa idealnie komponują się bakaliami. Razem tworzą idealną bombę witaminową. Suszone morele mają dużo witaminy C, która zwiększa naszą odporność oraz witaminy B6, dzięki której mamy więcej energii i odczuwamy mniejsze zmęczenie. Również pozytywny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie mają migdały. Pomagają w pracy naszego serca oraz znacznie zmniejszają zmęczenie i znużenie przez dużą ilość witaminy B2. Natomiast orzechy włoskie, dzięki dużej zawartości cynku mają dobry wpływ na naszą cerę, włosy i paznokcie. Zwiększają również koncentracje. W dalszej części tekstu poznacie proste przepisy na dania z dyni i buraków, które nie tylko świetnie smakują, ale są przede wszystkim zdrowe.

 

Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie

Składniki:

  • 6 dużych buraków
  • 3 łyżki oliwy
  • Sok z połowy cytryny
  • Świeży tymianek
  • 100 g moreli suszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Buraki myjemy, polewamy lekko oliwą i sokiem z cytryny. Wcieramy w nie roztarty czosnek, dodajemy po gałązce tymianku i zawijamy każdego buraka osobno w folie aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 30 minut, aż będą miękkie. Po wyjęciu buraków z piekarnika czekamy chwilę aż lekko przestygną i po tym czasie zdejmujemy z nich folię aluminiową. Przekładamy do naczynia w którym będziemy je zapiekać. Buraki nacinamy i wkładamy w nie suszone morele. Wszystko jeszcze raz polewamy oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

 

Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 40 g sera koziego
  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100g dowolnych orzechów lub prażonych ziaren (słonecznik, dynia, orzechy pini)
  • Świeże zioła do smaku
  • Sól i pieprz do smaku

Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. Wykładamy kruche ciasto do formy na tarte i nakłuwamy je delikatnie widelcem. Wyjętą z piekarnika dynię nakładamy do formy, następnie posypujemy ją rozdrobnionym kozim serem i przyprawami. Wszystko zalewamy śmietaną. Całość pieczemy w 180 stopniach, przez około 30 minut. Upieczoną tarte posypujemy orzechami, prażonymi ziarnami i świeżymi ziołami.

 

Rozgrzewający krem z dyni i kukurydzy

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 5 łyżek śmietany
  • 100 g pestek dyni
  • 1 opakowanie popcornu maślanego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Sól i pieprz
  • Kostka bulionu rosołowego

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ją na maśle, dodajemy czosnek i przyprawy. W tym czasie pieczemy dynię w piekarniku, gdy będzie gotowa przekładamy ją do naczynia z podsmażoną cebulką. Całość jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy kukurydzę i wlewamy bulion. Gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy imbir i śmietanę. Doprawiamy do smaku według uznania i całość blendujemy. Gdy zupa jest gotowa nalewamy ją do miseczek, posypujemy ją pestkami dyni oraz popcornem przygotowanym według opakowania.

 

Inspiracje zostały zaczerpnięte od firmy Bakalland.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

More in Kulinaria

MenWorld.pl to lifestylowy magazyn dla mężczyzn. Na łamach naszej witryny internetowej można przeczytać artykuły z wielu dziedzin, które powinny zainteresować prawdziwego faceta. Nasi redaktorzy tworzą teksty o motoryzacji, podróżach, modzie, nowych technologiach oraz kulturze. Każdego dnia pojawiają się kolejne artykuły pisane w formie blogowej.

Copyright © 2015-2018 MenWorld.pl | DiGnet Media