Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów

Picie kawy to niezwykły rytuał, który mówi wiele o kulturze i charakterze danego kraju. Polacy lubią popijać ją o poranku lub po południu, wspólnie z przyjaciółmi. Kawa ma jednak niejedno imię. W światowych metropoliach często łapana jest w drodze do pracy, podczas gdy w bardziej tradycyjnych kulturach jej serwowanie ma charakter ceremonii. Marka Siemens wraz z ekspertami postanowiła odkryć kawowe sekrety, zapraszając w podróż po krajach świata.

Różne rodzaje kaw dzięki ekspresom Siemens

Zaskakujące kawowe rytuały spotkać można jednak również dużo bliżej – w Europie. Intrygujące może być nawet tak dobrze znane włoskie espresso. Okazuje się bowiem, że wciąż nie wiemy o nim wszystkiego. – „Im bardziej na północ Włoch podróżujemy, tym espresso staje się dłuższe” – mówi Uri Wollner, właściciel kawiarni i sklepu z kawą – Cophi. – „W Neapolu robi się ristretto, które ma konsystencję zbliżoną do syropu, a w Ticino espresso ma już prawie 40 ml. Co ciekawe, w Rzymie często podaje się je z plasterkiem cytryny” – dodaje Wollner.

Mimo dużej egzotyki rytuały i kawy z najdalszych zakątków globu mogą teraz zostać samodzielnie odtworzone w domu. Wszystko dzięki nowym ekspresom z linii EQ.500. Modele TQ507R02, TQ507R03 oraz TQ505R09 sprawią, że każda kuchnia zamieni się w ulubioną kawiarnię z dowolnego kraju świata.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama