Co to jest Aspartam i czy naprawdę trzeba się go bać?

Aspartam jest jednym ze słodzików, który często używany jest zamiast tradycyjnego cukru. Produkt ten jest aż 200 razy słodszy niż cukier, dlatego chętnie używany jest również w przemyśle spożywczym. Czym dokładnie jest aspartam i co warto wiedzieć na jego temat?

Co to jest aspartam – kilka słów o historii tego produktu

Jak to zostało wyżej wspomniane, aspartam to syntetyczny słodzik, który jest aż 200 razy słodszy od cukru pozyskiwanego z buraków cukrowych. Substancja ta została odkryta zupełnie przypadkowo w 1965 roku w Stanach Zjednoczonych przez Jamesa Schlattera w czasie prac nad lekiem mającym pomóc w leczeniu wrzodów. W czasie prac nad lekiem chemik przypadkiem spróbował substancji, jaka się wytworzyła z etanolu, dzięki czemu poznał słodki smak aspartamu. Do produkcji i obrotu w branży spożywczej na dużą skalę został dopuszczony w 1981 roku.

Wokół aspartamu w ostatnich latach wynikło wiele kontrowersji związanych potencjalnie z tym, jakie choroby może wywołać jego spożywanie. Jednak jak możemy przeczytać między innymi na stronie http://zdrowie.dziennik.pl/diety/artykuly/549041,ministerstwo-zdrowia-aspartam-slodzik-bezpieczny-dodatek-do-zywnosci.html, jest środkiem dopuszczonym do użytku, w tym w przemyśle spożywczym i jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Jak do tej pory żadne badania przeprowadzane przez znaczące jednostki badawcze nie potwierdziły tego, żeby aspartam spożywany w zalecanych ilościach mógł szkodzić zdrowiu.

Jako bezpieczną dawkę aspartamu dla człowieka podaje się 40 mg/kg masy ciała w ciągu dnia. Jedynie osoby cierpiące na fenyloketonurię muszą uważać, aby unikać produktów, w których jest zawarty (więcej informacji dotyczących tej kwestii znaleźć można na stronie https://biotechnologia.pl/farmacja/aspartam-wciaz-wzbudza-kontrowersje,13424). Słodzik ten jest polecany natomiast osobom zmagającym się z cukrzycą – jest bezpieczny dla diabetyków.

 

Skład aspartamu

Co w sobie zawiera? Słodzik ten jest produktem syntetycznym. W jego składzie znajdziemy substancję takie jak kwas asparginowy, fenyloalanoinę oraz alkohol metylowy. Pod względem chemicznym aspartamu można szukać pod nazwą ester metylowy dipeptydu. Składniki aspartamu mogą hydrolizować do wolnego dipeptydu i metanolu. Dipeptyd z kolei na wolne aminokwasy, a mentanol do formaldehydu oraz kwasu mrówkowego.

 

W jakich go produktach znajdziemy?

Wykorzystywany jest głównie w branży spożywczej. Można znaleźć go przede wszystkim w napojach gazowanych i słodzonych – popularnych oranżadach oraz sokach i napojach owocowych. Dodawany jest też do przetworów owocowych oraz produktów mlecznych smakowych takich jak np. mleka czekoladowe czy jogurty owocowe. Warto wiedzieć, że aspartam często wykorzystywany jest również w produkcji przetworów mięsnych – znajduje się w wielu wędlinach. Oprócz tego wykorzystywany jest także przy produkcji leków, w szczególności musujących tabletek np. leków przeciwbólowych czy suplementów diety mających na celu uzupełnienie poziomu danego składnika w organizmie. Jeżeli chcemy sprawdzić, czy w składzie danego produktu znajduje się aspartam, musimy szukać na opakowaniu oznaczenia E951. Więcej informacji o produktach, jakie zawierają aspartam oraz o samym aspartamie znaleźć można na stronie http://technologzywnosciradzi.pl/aspartam-11-faktow/.

 

Artykuł zewnętrzny.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama