Wiele osób, w trakcie projektowania swojej kuchni lub w przypadku, kiedy cos pójdzie nie tak, zastanawia się nad tym, czy lepiej zostać przy klasycznej kuchence wolnostojącej, czy może lepiej zdecydować się na bardziej nowoczesne rozwiązanie, jakim jest płyta gazowa. Co będzie lepsze – kuchenka wolnostojąca czy płyta gazowa?
Kuchenka wolnostojąca czy płyta gazowa? Klasyka kontra nowoczesność
Klasyczna funkcjonalność i styl sprawiają, że kuchenki wolnostojące mają spore grono zwolenników. Dzisiejsza innowacja technologiczna sprawia, że na pierwsze miejsce w tym wyścigu wysunęły się jednak płyty kuchenne. Ich popularność stale rośnie nie tylko ze względu na nowoczesny styl, ale także ze względu na rewolucję w kuchennych trendach. Którą opcję warto wybrać? Na to pytanie postanowił odpowiedzieć Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Przeczytaj także: Owady w domu. Jak skutecznie się przed nimi chronić?
Kiedy nadchodzi czas remontu lub nowej aranżacji kuchni, wiele osób staje przed bardzo ważnym i trudnym wyborem – co będzie lepsze, kuchenka wolnostojąca czy płyta gazowa? Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety, jednak jest to także kwestia praktyczności, dopasowania do stylu i metrażu wnętrza. Tradycyjne kuchenki wolnostojące od lat stanowią serca kuchni i cieszą się dużym zaufaniem pod kątem trwałości. Nowoczesne płyty gazowe pod względem popularności dawno przebiły jednak swoje klasyczne odpowiedniki. Jest to znak nowoczesnych rozwiązań. Co zatem będzie lepsze w naszej kuchni?

Tradycyjne rozwiązania w kuchni
Wielką zaletą kuchenek wolnostojących jest ich mobilność oraz wygoda. Urządzenia w żaden sposób nie są zintegrowane z innymi meblami kuchennymi, przez co nawet w przypadku awarii ich naprawa będzie zdecydowanie prostsza. Kolejnym wielkim plusem takiego rozwiązania jest przystępna cena oraz różnorodność wyboru pod względem konfiguracji i samych modeli. Warto jednak zauważyć, że kuchenki wolnostojące, ze względu na otwarty płomień, nie osiągają pełnego poziomu bezpieczeństwa, co dla wielu może być decydujące.

Trzeba także spojrzeć na mankamenty kuchenek wolnostojących. Przede wszystkim są one trudniejsze w utrzymaniu czystości w porównaniu do innych rozwiązań dostępnych na rynku. Konieczne jest także regularne czyszczenie samych palników i ich okolic, ponieważ ze względu na otwarty płomień, są one narażone na kontakt z resztkami jedzenia czy płynami gotującymi się na płycie. Do tego wszystkiego, przestrzeń tworząca się pomiędzy samą kuchenką a meblami, będzie miejscem do gromadzenia się kurzu i brudu.
Otwarty płomień wiąże się z pewnymi potencjalnymi zagrożeniami, takimi jak ryzyko przypadkowego podpalenia – na przykład ścierki kuchennej lub dłuższego rękawa osoby przygotowującej posiłek. Dodatkowo, z uwagi na otwarty płomień, istnieje ryzyko przeniesienia ognia na ubrania lub inne przedmioty znajdujące się w pobliżu. To może stanowić poważne niebezpieczeństwo, zwłaszcza w obecności dzieci lub osób niepełnosprawnych. Należy pamiętać, że w przypadku kuchenek z otwartym palnikiem, istnieje możliwość odkręcenia zaworu bez aktywacji płomienia, co może prowadzić do wycieku gazu do pomieszczenia. W odróżnieniu od tego, płyta gazowa wyposażona jest w elektrozawór sterowany przez zaawansowany sterownik mikroprocesorowy, co stanowi istotną przewagę pod względem bezpieczeństwa
Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK
Nowoczesne rozwiązania zamknięte w ceramice
Płyty gazowe to nowoczesne urządzenia, które są w stanie spełnić oczekiwania wszystkich użytkowników. Przede wszystkim ich wielką zaletą jest bezpieczeństwo użytkowania. Palniki znajdują się pod powierzchnią ceramiczną, dzięki czemu ryzyko poparzenia znacznie maleje, a same elementy są chronione przed resztkami jedzenia, czy płynami. Co więcej, płyty gazowe są wszechstronne, ponieważ mogą być zasilane zarówno gazem ziemnym, jak i gazem z butli.
Do zalet takiego rozwiązania należy także ich łatwość utrzymania w czystości. Plaska powierzchnia, pod którą umieszczone są palniki, jest prosta w utrzymaniu. Wystarczy wilgotna szmatka z detergentem, a szklana powierzchnia będzie lśnić. Co więcej, brak przestrzeni pomiędzy samym urządzeniem a meblem sprawia, że nie będzie zbierać się tam brud i kurz. Minimalistyczny i estetyczny wygląd wpasuje się zarówno do nowoczesnych, jak i tradycyjnych aranżacji wnętrz.

Za takim rozwiązaniem przemawiają także kwestie bezpieczeństwa, ponieważ płyty gazowe wyposażone są nie tylko w systemy blokad rodzicielskich, ale także te odpowiedzialne za monitorowanie jakości procesu spalania gazu. Jeśli sondy wykryją jakąś nieprawidłowość, użytkownik natychmiastowo zostanie o tym poinformowany, a zawór gazu zostanie automatycznie zablokowany.
Problemem w przypadku płyt gazowych jest ich integracja z meblami i ich stały montaż, co okazuje się problematyczne w momencie, kiedy płyta ulegnie uszkodzeniu, bądź chcemy wymienić meble w kuchni.
Wszystko to sprowadza się jednak do osobistych preferencji
Kuchenka wolnostojąca czy płyta gazowa? Na to pytanie przy okazji wymiany sprzętu w kuchni stara się odpowiedzieć niejedna osoba. Oba te rozwiązania mają swoje wady i zalety. Wydaje się, że płytami gazowymi przemawia nie tylko aspekt wizualny, ale także kwestie bezpieczeństwa oraz wydajności. W przypadku płyt gazowych DYNACOOK możemy liczyć na mniejsze zużycie gazu, intuicyjne sterowanie i multum systemów zabezpieczających dbających o nasze zdrowie. Niemniej jednak, wszystko to sprowadza się do naszej osobistej decyzji.
Decydując się na tego typu rozwiązanie, można czerpać korzyści z efektywności energetycznej i oszczędności. Ceramiczne płyty gazowe DYNACOOK zużywają mniej gazu niż w przypadku tradycyjnych kuchenek gazowych, co wynika przede wszystkim z umieszczenia palników pod płytą. Dzięki temu ciepło kumuluje się bezpośrednio pod garnkiem, co zwiększa wydajność procesu gotowania oraz minimalizuje straty energii. Ważnym aspektem jest również to, że płyty gazowe nie wymagają specjalnych rodzajów naczyń
Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK
Źródło: opr. wł./info. prasowa GutPR/DYNACOOK