Site icon MenWorld.pl

Salmonella w kurczaku w sklepach sieci Biedronka!

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny w ćwiartce kurczaka, a także w filecie z piersi kurczaka wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. Chodzi o mięso, które zostało wyprodukowane dla sieci Biedronka!

Uważajcie! GIS informuje, że wykryto bakterię Salmonella w drobiu sprzedawanym w sieci Biedronka. Producentem ćwiartki kurczaka oraz fileta z piersi kurczaka jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie “DROBEX” z Solca Kujawskiego. Należy zwrócić uwagę na to, że oczywiście wspomniany drób spożywamy po obróbce cieplnej, przez co ryzyko zakażenia jest zminimalizowane. Tak czy inaczej, może okazać się, że np. temperatura będzie niewystarczająca, bądź czas obróbki za krótki, przez co możemy zachorować na salmonellozę.

Salmonella w kurczaku w sklepach sieci Biedronka!
Salmonella w kurczaku w sklepach sieci Biedronka!

Salmonella w kurczaku w sklepach sieci Biedronka!

Oczywiście Jeronimo Martins poinformował o wycofaniu wspomnianych produktów z oferty. W sklepach pojawiły się również specjalne komunikaty informujące o szkodliwych partiach mięsa. Nie zauważyłem jednak wspomnianej wiadomości zarówno na stronie sieci, jak i na profilu na Facebooku.

GIS poinformował o tym, ze producent musi podjąć kroki, które będą zapobiegać zanieczyszczeniu produktów w przyszłości. Rzecz jasna, nie należy spożywać wspomnianego mięsa, które jest zarażone. Mowa o:

Pamiętajcie, jeśli okaże się, że jednak zjedliście zatrute mięso, czego efektem są objawy zatrucia pokarmowego, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Szczegóły na temat prezentowanej partii, a także inne, ważne informacje związane z produktami sprzedawanymi w sklepach można znaleźć na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Link znajdziecie powyżej – umieściłem go w artykule.

Sprawdź również inne nasze artykuły z kategorii zdrowie.

Exit mobile version