Nastały ciepłe dnia, a to oznacza, że sezon grillowy trwa w najlepsze. Przez następne miesiące czas ze znajomymi będziemy mogli spędzać podczas wieczorowych pogadanek przy pysznych potrawach. Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych czymś nietypowym, sprawdź niecodzienne przepisy na grilla, które zrobią furorę.
Kiedy decydujesz się zrobić grilla dla znajomych, głównymi potrawami, jakie szykujesz to kiełbasa, karkówka, szaszłyki czy różnego rodzaju proste przystawki, które pomimo swojej prostoty, są bardzo smaczne. A co, gdybyś chciał zaskoczyć swoich znajomych niecodziennymi potrawami? Sprawdź te przepisy na grilla.
Przepisy na grilla. Ciekawe potrawy bezmięsne
Niecodzienne przepisy na grilla – brzoskwinie z serem kozim i miodem
- Czego potrzebujesz?
- 4 dojrzałe brzoskwinie,
- 200 g sera koziego,
- 2 łyżki miodu,
- świeże liście mięty,
- oliwy z oliwek
- Jak przygotować?
- Brzoskwinie przekrój na pół i usuń pestki. Każdą z połówek owocu skropl oliwą i grilluj przez ok. 2-3 minuty do lekkiej karmelizacji. Następnie na gorące brzoskwinie połóż kawałki sera koziego, skrop miodem i połóż na nie świeże liście mięty.
Przeczytaj inne teksty z kategorii kulinaria.
Awokado z salsą pomidorową
- Czego potrzebujesz?
- 2 dojrzałe awokado,
- 2 pomidory (posiekane),
- 1 mała cebula czerwona (posiekana),
- 1 jalapeño (posiekane),
- sok z 1 limonki,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek
- Jak przygotować?
- Awokado przekrój na pół i usuń pestki, następnie skropl je oliwą i ustaw na grillu, na którym mają smażyć się do lekkiego zarumienienia (ok. 2-3 minuty). Kolejnym krokiem jest stworzenie salsy – do miksu wrzuć pomidory, cebulę, jalapeño, sok z limonki, sól oraz pieprz. Nałóż ją na gorące awokado i serwuj gościom.
Pizzerinki z figami i prosciutto
- Czego potrzebujesz?:
- 4 małe placki na pizzę (ok. 15 cm średnicy),
- 8 fig (pokrojonych w plastry),
- 100 g prosciutto,
- 100 g sera gorgonzola,
- rukola,
- oliwa z oliwek,
- miód
- Jak przygotować?
- Kupione placki na pizze wysmaruj oliwą i grilluj przez ok. 2-3 minuty z obu stron do momentu, aż będą chrupiące. Na ciepłe spody od pizzy nałóż plasterki fig, prosciutto oraz ser gorgonzola. Tak przygotowane pizzerinki grilluj przez kolejne 2 minuty, aż ser się roztopi. Przyozdób rukolą i skrop wszystko miodem.
Niecodzienne przepisy na grilla – ostrygi z masłem czosnkowo-ziołowym
- Czego potrzebujesz?:
- 12 ostryg,
- 100 g masła,
- 4 ząbki czosnku (posiekane),
- 2 łyżki świeżego tymianku (posiekanego),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz
- Jak przygotować?
- Weź mały rondel w którym roztopisz masło. Następnie dodaj tymianek, sok z cytryny, pieprz, sól i czosnek. Wszystko dokładniej wymieszaj. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ostryg – otwórz je, jednak pozostaw w jednej połowie skorupy. Tak przygotowane ostrygi połóż na grillu i smaż je przez ok 3-4 minuty, po czym na każdą z nich połóż przygotowane masła i grilluj jeszcze przez 1-2 minuty.
Niecodzienne przepisy na grilla – kawałki ananasa z posypką chili i limonką
- Czego potrzebujesz?:
- 1 świeży ananas (pokrojony w plastry),
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 1 łyżeczka chili w proszku,
- skórka z 1 limonki,
- sok z 1 limonki,
- sól morska
- Jak przygotować?
- W pierwszej kolejności wymieszaj chili w proszku, skórkę z limonki, brązowy cukier i sól. Pokrojone plastry ananasa posmaruj sokiem z limonki, a następnie obtocz w przygotowanej wcześniej mieszance. Tak przygotowane plastry grilluj przez ok. 2-3 minuty z każdej strony do momentu, aż się skarmelizują i lekko przypieką. Podawaj na ciepło jako przystawkę do głównych dań lub jako deser.
Przepisy na grilla. Niecodzienne mięsne dania
Oto pięć niecodziennych i nietypowych przepisów na dania mięsne z grilla, które z pewnością zaskoczą Twoich gości:
Niecodzienne przepisy na grilla – żeberka w stylu koreańskim
- Czego potrzebujesz?
- 1,5 kg żeberek wieprzowych,
- 1/2 szklanki sosu sojowego,
- 1/4 szklanki cukru brązowego,
- 1/4 szklanki soku jabłkowego,
- 2 łyżki pasty gochujang (koreańska pasta chili),
- 4 ząbki czosnku (posiekane),
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 4 cebulki dymki (posiekane)
- Jak przygotować?
- Do miski wlej sos sojowy, cukier brązowy, sok jabłkowy, gochujang, czosnek, imbir, sezam i olej sezamowy, a następnie wszystko dokładniej wymieszaj. Do powstałem marynaty włóż żeberka i pozostaw na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Zamarynowane żeberka grilluj na średnim ogniu przez około 1,5-2 godziny, obracając je co 15-20 minut regularnie smarując je pozostałą marynatą. Podawaj z posiekaną cebulką dymką.
Niecodzienne przepisy na grilla – kotlety jagnięce z jogurtem miętowym
- Czego potrzebujesz?
- 8 kotletów jagnięcych,
- 1 szklanka greckiego jogurtu,
- 2 ząbki czosnku (posiekane),
- 2 łyżki świeżej mięty (posiekanej),
- skórka i sok z 1 cytryny,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek
- Jak przygotować?
- W misce wymieszaj jogurt, czosnek, miętę, skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Kotlety jagnięce skrop oliwą z oliwek, posól i popieprz. Grilluj na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony dla średnio wysmażonych. Podawaj z sosem jogurtowo-miętowym.
Grillowane polędwiczki wieprzowe w marynacie jabłkowo-cynamonowej
- Czego potrzebujesz?
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 1 szklanka soku jabłkowego,
- 1/4 szklanki octu jabłkowego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek
- Jak przygotować?
- Wymieszaj sok jabłkowy, ocet jabłkowy, miód, cynamon, sól i pieprz. Zamarynuj polędwiczki w tej mieszance przez co najmniej 2 godziny. Grilluj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, obracając co kilka minut i smarując marynatą. Podawaj pokrojone w plastry.
Niecodzienne przepisy na grilla – skrzydełka w glazurze pomarańczowo-imbirowej
- Czego potrzebujesz?
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- sok i skórka z 2 pomarańczy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- sól,
- pieprz
- Jak przygotować?
- Sok i skórkę z pomarańczy, miód, imbir, pieprz i sól wymieszaj w misce z sosem sojowym. Skrzydełka włóż do tak przygotowanej marynaty na co najmniej 1 godzinę. Grilluj je przez około 25-30 minut, obracając co kilka minut i smarując glazurą.
Grillowane steki z tuńczyka w marynacie sojowo-imbirowej
- Czego potrzebujesz?
- 4 steki z tuńczyka,
- 1/4 szklanki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku (posiekany),
- 1 łyżka miodu,
- sól,
- pieprz
- Jak przygotować?
- Do miski wrzuć sos sojowy, olej sezamowy, imbir, czosnek, sok z limonki, miód, sól i pieprz. Marynuj steki z tuńczyka w tej mieszance przez 30 minut. Steki grilluj na wysokim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aby tuńczyk był średnio wysmażony. Podawaj z dodatkiem świeżych ziół.