Site icon MenWorld.pl

Mocna kawa – co to oznacza i jak ją przygotować?

Smak i zapach kawy jest znany większości mieszkańców całego świata. Ale tak naprawdę jedynie prawdziwi wielbiciele potrafią docenić ich prawdziwą moc ukrytą w małych ziarenkach. Zakochani w kawie producenci i plantatorzy wiedzą, z których gatunków można uzyskać intensywny w smaku i aromacie napój, potrafią odnaleźć siłę oraz wartość tych niepozornie wyglądających owoców, z których powstaje prawdziwie mocna kawa. Co kryje w sobie ten napój?

„Mocna kawa” – co to znaczy?

Określenie „mocna kawa” tak naprawdę ma podwójne znaczenie. Z jednej strony może chodzić o np. espresso charakteryzujące się intensywnością. Nawet niewielki łyk takiego napoju jest przepełniony charakterystycznym dla konkretnego rodzaju kawy smakiem, goryczką i kwasowością. Z drugiej – o kawę z dużą ilością kofeiny, działającej silnie pobudzająco.

Kofeina to związek chemiczny, występujący naturalnie w niektórych roślinach. Jej wpływ na organizm ludzki jest znany od lat, a wytwarzany z palonych ziaren napój z powodzeniem podbija świat. Mniej więcej 20-30 minut po wypiciu filiżanki mocnej kawy czujemy przypływ energii, chęci do działania, potrafimy się też bardziej skoncentrować na stojących przed nami zadaniach.

Odmiana a moc kawy

Najbardziej popularnym gatunkiem kawy jest arabika. Jednak w zależności od pochodzenia, sposobu uprawy i suszenia ma ona zupełnie inny smak i moc. Arabika z Indonezji poddana nietypowej metodzie łuskania na mokro, a potem palenia w średniej temperaturze, nadaje kawie głębokiego smaku i aromatu o intensywnych nutach drzewnych. Ta pozyskiwana z etiopskich ziaren ma mniejszą goryczkę, wzbogaconą wyrazistą owocową nutą powstałą poprzez suszenie ziaren wraz z miąższem. Mocna, kolumbijska arabika zbierana z krzewów znacznie później, niż na innych plantacjach, nada napojowi wyrazistego winnego smaku czerwonych owoców.

Dużą moc mają też mieszanki łączące kilka gatunków kaw. Na przykład z połączenia indyjskich kaw arabika i robusta otrzymamy napój o wyjątkowej sile i korzenno-pikantnym aromacie. Dzieje się tak dlatego, że ziarna robusty wystawiane są naprzemiennie na działanie monsunowych deszczy i silnych w tym rejonie promieni słonecznych – takie warunki pozwalają im wzrastać, nabierając niezwykłego charakteru. Bardzo dużą intensywnością  odznaczają się także mieszanki kaw z Brazylii, słynące z drzewno-pikantnego smaku i  goryczki.

Siła kawy w filiżance

Czasami trzeba sporo czasu, aby trafić na kawę o ulubionym smaku i mocy. Dla zapracowanych wielbicieli czarnego napoju z pomocą przychodzą kawy w kapsułkach, takie jak np. kapsułki Nespresso. Z każdej z nich można w kilka chwil przyrządzić intensywny, pełen aromatu napój. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii produkcji kapsułki Nespresso zamykają w swym wnętrzu cały smak i wszystkie lotne aromaty, które tak łatwo można utracić podczas obróbki i transportu kawy. Znajdująca się wewnątrz aluminiowych kapsułek kawa zachowuje swoją świeżość i wszystkie walory od momentu zapakowania aż do zaparzenia jej w ekspresie. Wykorzystując wysokiej jakości kapsułki Nespresso mamy więc pewność, że smak kawy będzie tak samo esencjonalny i pełny, jak tej przygotowanej przez baristę. Sklep Nespresso oferuje szeroki wachlarz kaw o różnym smaku oraz intensywności. Wystarczy tylko wybrać te najbardziej ulubione lub skosztować jednej z aromatycznych nowości.

Pojęcie „mocna kawa” może mieć dwojakie znaczenie. Czasami oznacza skondensowany intensywny smak, kiedy indziej znowu napój o dużej zawartości kofeiny. Mocna kawa wypita rano doda nam zastrzyku energii, który nieraz może wystarczyć na cały intensywnie spędzony dzień. Z kolei kawa pita po południu częściej jest dla smaku i przyjemności. Ale bez względu na porę dnia i powód picia jej wielbiciele zawsze mogą powiedzieć to samo – jest pyszna! Koniecznie odwiedźcie sklep Nespresso, aby przekonać się, na jak wiele sposobów możecie delektować się jej smakiem!

Exit mobile version