Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Mała czarna, rano, po południu cappuccino lub latte i świat nabiera kolorów. Sprawdźcie przepisy na kawę.
Przepisy na kawę według Nivona
Firma Nivona z okazji wprowadzenia nowych ekspresów CafeRomatica z serii 7 zaprezentowała kilka ciekawych inspiracji. Przepisy na kawę według danej stolicy to naprawdę fajny pomysł, by zaskoczyć podczas spotkania naszych znajomych. Jeśli chodzi o same ekspresy, zmieniono przede wszystkim wygląd oraz wprowadzono nowe technologie. Nivona CafeRomatica z serii 7 charakteryzuje cicha praca, za sprawą stożkowego młynka z hartowanej stali oraz odpowiednia izolacja akustyczna. CafeRomatica 779 wyróżnia się minimalistycznym, białym designem – White Line. Nivona CafeRomatica 789 posiada wzór Anthracite Cube. Nivona CafeRomatica 769 zdobią nowe odcienie szarości. Model Nivona CafeRomatica 759 ma czarną matową obudowę. Sprawdźmy jakie przepisy na kawę przygotował producent ekspresów.
Nowy Jork
Affogatto Nowy Jork
Składniki:
- 150 ml kawy Americano gstarte orzechy macadamia do posypki
-
gałka lodów o smaku słonego karmelu
-
starte orzechy macadamia do posypki
Przygotowanie:
Do kieliszka od martini wlewamy 150 ml kawy Americano. Następnie dodajemy gałkę lodów o smaku słonego karmelu, a całość posypujemy świeżo startymi orzechami macadamia. Czas poczuć klimat NY!
Paryż
Paryski Kasztanowiec
Składniki:
-
10 ml syropu kasztanowego
-
20 ml koniaku
-
podwójne espresso 80-90 ml
Przygotowanie:
- syrop kasztanowy
- koniak
- espresso
Tokio
Największa metropolia świata. Futurystyczna, przywołująca na myśl film Ridleya Scotta – Łowca Androidów. Ultranowoczesne budynki zderzają się z tradycyjną japońską architekturą. To też kraina sake i sushi. A także najzdrowszej na świecie herbaty. Obserwując niezwykle szybkie tętno Tokio, Nivona stworzyła Sencha Coffee – fuzję espresso, naparu z senchy i syropu różanego.
Sencha Coffee Tokio
Składniki:
-
150 ml mocnego naparu z senchy
-
40 ml espresso
-
20 ml syropu różanego
Przygotowanie:
- Napar z senchy przygotuj w szklance o pojemności około 200 ml.
- Do gorącego naparu dolej espresso.
- Mieszankę uzupełnij esencjonalnym syropem z róży i wymieszaj. Spróbuj i przekonaj się, jaki aromat towarzyszy przepełnionym kolorem tokijskim ulicom.
Sao Paulo
Masło orzechowe z orzechów brazylijskich
Składniki:
-
200 g orzechów brazylijskich
-
1 łyżka miodu
-
5 ml oleju sezamowego (może być też słonecznikowy)
Przygotowanie:
- Orzechy brazylijskie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy miód i olej.
- Mieszamy.
Brazylijskie Cappuccino
Składniki:
-
2 łyżeczki masła z orzechów brazylijskich
-
1 łyżeczka miodu najlepiej akacjowego
-
espresso
-
spienione mleko
Przygotowanie:
- Masło orzechowe z orzechów brazylijskich
- Miód
- Cappuccino przygotowane
Dubaj
Sweet Coffee Dubaj
Składniki:
- 2 -3 łyżeczki musu z daktyli
- 100 ml espresso
- 30 ml mleka skondensowanego light
Przygotowanie:
Do filiżanki dodajemy składniki w następującej kolejności:
- Mus z daktyli
- Espresso
- Mleko skondensowane light
Całość dokładnie mieszamy i udajemy się w smakową podroż do tętniącego życiem Dubaju!
Warszawa
Warszawska Wuzetka
Składniki:
- podwójne espresso
- spienione mleko
- bita śmietana