408
Views

Sos do spaghetti – co trzeba wiedzieć?

W przeszłości był przyrządzany z wielu rodzajów mięs krojonych na bardzo drobne kawałki. W przepisach nie brakowało także mortadeli, która w Polsce cieszy się nie najlepszą sławą, lecz w Bolonii jest tradycyjnym przysmakiem. Obecnie wykorzystuje się głównie mięso mielone, które znacznie skraca proces przygotowania posiłku. Używa się wieprzowiny oraz wołowiny.

Niezbędna jest także włoszczyzna, czyli niezawodny zestaw marchwi, pietruszki i selera. Do zrobienia sosu potrzebujemy drobno pokrojonej cebuli, która jest przysmażana na oliwie w pierwszej kolejności. Następnie dodawane są mięso oraz przyprawy. Dla jeszcze bardziej intensywnych doznań smakowych poleca się dodatek czerwonego wytrawnego wina. Na koniec dorzucane są pomidory.

Co ciekawe, wielu szefów kuchni twierdzi, że sekretem najlepszego bolognese jest długie gotowanie, które może trwać nawet 2-3 godziny. Ważne jest, by co jakiś czas sprawdzać stan mięsa – powinno być ono delikatne i kruche. Na talerzach najpierw umieśćmy makaron, potem sos. Każdy smakosz samodzielnie wymiesza składniki. Ukoronowaniem dania jest posypanie go dobrej jakości żółtym serem. Pozostając we włoskim klimacie, użyjmy parmezanu lub pecorino. Potrzebujecie przepisu, który sprawdzi się na co dzień? Na naszej stronie przygotowaliśmy propozycję, którą z powodzeniem można przygotować nawet wtedy, gdy terminy gonią, a na gotowanie nie zostaje zbyt wiele czasu. Smacznego!

 

Materiał zewnętrzny.

1 2 3

Kategoria artykułu
Kulinaria
Wpis partnerski

MenWorld.pl to lifestylowy magazyn dla mężczyzn. Na łamach naszej witryny internetowej można przeczytać artykuły z wielu dziedzin, które powinny zainteresować prawdziwego faceta. Nasi redaktorzy tworzą teksty o motoryzacji, podróżach, modzie, nowych technologiach oraz kulturze. Każdego dnia pojawiają się kolejne artykuły pisane w formie blogowej.

All Comments

  • Spagetti bolonese uwielbiam tak samo jak perłę! Nie ma chyba lepszego dania i piwa. Pozdrawiam! 😉

    Przemysław Raczkowski 27/06/2020 12:31