Czy na pewno spaghetti?
Pojawiają się głosy wielu włoskich kucharzy twierdzących, że sos, jaki znamy pod nazwą bolognese, powinien być łączony z makaronem w kształcie dużych wstążek tagliatelle, ewentualnie pappardelle. Te rodzaje mają lepiej komponować się z dość ciężkimi dodatkami. Nie da się jednak ukryć, że największą popularnością cieszy się spaghetti, którego kształt i długość są jednymi z najbardziej charakterystycznych symboli włoskiej kuchni.
Jak zatem go dobrze ugotować? Przełamywanie suchego makaronu na mniejsze części nie jest dobrze widziane. Zamiast tego poleca się użyć dość dużego garnka i stopniowo zanurzać długie nitki w gotującej się wodzie. Makaron należy ugotować al dente, czyli finalnie powinien być dość twardy, ale nie surowy. Rozmiękłe, zbyt długo gotowane spaghetti z bogatym w dodatki sosem nie będzie prezentować się zbyt apetycznie. Po ugotowaniu makaronu nie należy też płukać zimną wodą.
Zobacz również: Wykwintna kolacja w domowym zaciszu – jak przyrządzić posiłek, aby ją oczarować?
Materiał zewnętrzny.
Spagetti bolonese uwielbiam tak samo jak perłę! Nie ma chyba lepszego dania i piwa. Pozdrawiam! 😉