Tę potrawę kochają praktycznie wszyscy. Mowa o spaghetti bolognese

Sos pachnący świeżymi ziołami, wybornymi warzywami i mięsem. Połączony z długim makaronem, który w czasie jedzenia stanowi nie lada atrakcję, daje w efekcie potrawę uwielbianą niemalże na całym świecie. Mowa o spaghetti bolognese. To jeden z klasyków kuchni włoskiej, który niezwykle łatwo jest odtworzyć we własnej kuchni. Choć jego dzieje były dosyć burzliwe, a kwestia nazewnictwa do dziś budzi kontrowersje, jedno jest pewne – smakuje doskonale!

Czy na pewno spaghetti?

Pojawiają się głosy wielu włoskich kucharzy twierdzących, że sos, jaki znamy pod nazwą bolognese, powinien być łączony z makaronem w kształcie dużych wstążek tagliatelle, ewentualnie pappardelle. Te rodzaje mają lepiej komponować się z dość ciężkimi dodatkami. Nie da się jednak ukryć, że największą popularnością cieszy się spaghetti, którego kształt i długość są jednymi z najbardziej charakterystycznych symboli włoskiej kuchni.

Jak zatem go dobrze ugotować? Przełamywanie suchego makaronu na mniejsze części nie jest dobrze widziane. Zamiast tego poleca się użyć dość dużego garnka i stopniowo zanurzać długie nitki w gotującej się wodzie. Makaron należy ugotować al dente, czyli finalnie powinien być dość twardy, ale nie surowy. Rozmiękłe, zbyt długo gotowane spaghetti z bogatym w dodatki sosem nie będzie prezentować się zbyt apetycznie. Po ugotowaniu makaronu nie należy też płukać zimną wodą.

 

Zobacz również: Wykwintna kolacja w domowym zaciszu – jak przyrządzić posiłek, aby ją oczarować?

 

Materiał zewnętrzny.

1 - ilość komentarzy
  1. Spagetti bolonese uwielbiam tak samo jak perłę! Nie ma chyba lepszego dania i piwa. Pozdrawiam! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama