126
Views

Chcesz zjeść zdrowe i energetyczne śniadanie? Sprawdź przepisy od Ani Starmach

Jagody acai, zwane superjagodami pochodzą z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Są bogate w składniki odżywcze – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole i błonnik. Połączenie tych składników zapewnia energię oraz usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Warto więc urozmaicić śniadanie dodając je do porannego dania. Obecne w jagodach luteina i zeaksyna chronią ciało przed stresem oksydacyjnym i dbają o dobry wzrok. Posiłki z ich dodatkiem wyglądają jeszcze bardziej apetycznie, ponieważ posiadają piękną, nasyconą fioletową. Owoce morwy białej zaś dodają energii. Polecane są osobom uprawiającym sporty wyczynowe, wymagające sporo wysiłku. Regenerują po wyczerpujących treningach. Dodają witalności i siły. Ponadto działają oczyszczająco na nerki i cały układ moczowy.

 

ACAI BOWL – JAGODOWA PEŁNA MICHA

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 łyżeczki acai Purella
  • 2 zamrożone banany
  • 6 łyżeczek mrożonych malin i jagód
  • 1 łyżka pasty orzechowej (np. z orzeszków ziemnych)
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 200 ml dowolnego mleka
  • 1 kiwi
  • 2 łyżki migdałów bez skórki
  • 2 łyżki chia Purella, jagód goji Purella, morwy suszonej Purella, i kruszonego kakao Purella
  • 10 świeżych truskawek

Przygotowanie:

  1. W blenderze umieść: acai, banany, maliny, jagody, masło orzechowe, mleko, miąższ kokosowy, zmiksuj na gładką masę, przelej ją do miseczek
  2. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiwi i truskawki
  3. Do acai bowl dodaj morwę, kakao, chia i goji oraz migdały. Jedz od razu!
  4. Polecam dodanie do miseczek kilku łyżek granoli z mojego przepisu na opakowaniu Surowego Kakao
ACAI BOWL – JAGODOWA PEŁNA MICHA

ACAI BOWL – JAGODOWA PEŁNA MICHA

 

AROMATYCZNA OWSIANKA JABŁKOWA

Składniki na 1 porcję:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 2 łyżeczki morwy białej (suszone owoce) Purella
  • 2 łyżeczki jagód goji Purella
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wieczór wcześniej zalej płatki sokiem, to przyspieszy poranne gotowanie
  2. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  3. Owsiankę gotuj 5-7 min (jeśli masa będzie za gęsta dodaj kilka łyżek wody). Dodaj cynamon, tarte jabłko i rodzynki, gotuj dalej 2-3 minuty.
  4. Ciepłą owsiankę przełóż do miseczki, posyp goji, morwą, polej miodem
AROMATYCZNA OWSIANKA JABŁKOWA

AROMATYCZNA OWSIANKA JABŁKOWA

Kategoria artykułu
Kulinaria
Daniel Laskowski

Jestem pomysłodawcą magazynu, który właśnie przeglądasz. Miałem okazję pisać treści dla wielu portali internetowych, a także gazet. Interesuję się nowymi technologiami, motoryzacją (przede wszystkim samochodami, chociaż coraz mocniej patrzę w kierunku motocykli typu bobber) oraz muzyką. Nie skupiam się jednak na jednym gatunku. Słucham zarówno jazzu, jak i muzyki elektronicznej. Na łamach MenWorld.pl zajmuję się zarówno tworzeniem treści, jak i zarządzaniem całym portalem.

    Możliwość opublikowania komentarza wyłączona.