Kawa Latte czy flat white? Czym będą się różnić?
Kawa Latte czy flat white? Czym będą się różnić?

Kawa Latte czy flat white? Czym będą się różnić?

Czym jest kawa flat white?

Nazwa „flat white” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „płaskie, białe”. Została ona nadana kawie mlecznej w sposób nieprzypadkowy, ponieważ wskazuje na jej dwie najważniejsze cechy. Kawa flat white jest rzeczywiście biała, jak przystało na kawę mleczną, a do tego jej powierzchnia jest „płaska”, ponieważ właśnie taka powinna być w przypadku tego aromatycznego, kawowo-mlecznego napoju.

Kawa flat white największą popularnością cieszy się na Antypodach, w Australii i Nowej Zelandii. Trudno jednak powiedzieć, gdzie właściwie po raz pierwszy przyrządzono i wypito taką właśnie kawę.

 

Jak przyrządzana jest kawa flat white?

Do przygotowania kawy flat white, podobnie jak w przypadku kawy latte i latte macchiato, potrzebna jest porcja espresso, a właściwie dwie. Podstawą takiej kawy są podwójne espresso i gorące mleko, które można, choć nie trzeba, lekko spieniać. Kawę serwuje się w kubku lub filiżance o większej pojemności.

Nie trzeba iść do kawiarni, aby napić się doskonałej kawy flat white. Można ją przygotować w zaciszu własnego domu z 60 ml świeżo zaparzonego, mocnego espresso oraz ze 100 ml gorącego mleka. Mleko podgrzewamy do temperatury około 65 stopni Celsjusza – nie powinno być zbyt gorące. Do kubka czy filiżanki najpierw wlewamy espresso, a następnie uzupełniamy je gorącym mlekiem.

W przypadku kapsułek wszystko robi za nas ekspres – w przypadku NESCAFÉ® Dolce Gusto® wystarczy włożyć do niego jedną kapsułkę, w której mleko połączone jest z mocnym espresso, a nasza ulubiona kawa będzie gotowa w kilka chwil.

 

Kawa z mlecznej pianki – latte i latte macchiato

Samo słowo „latte” oznacza z języka włoskiego mleko, toteż zamówienie latte we włoskiej kawiarni spowoduje, że kelner najprawdopodobniej przyniesie do stolika szklankę mleka. Polacy natomiast przyzwyczaili się do zamawiania kawy latte. To typowa kawa mleczna, w której pierwsze skrzypce odgrywa spienione mleko. Kawy latte i latte macchiato (dosłownie: zakropione, splamione mleko) są podobne do siebie. Obie powstają ze znakomitego włoskiego espresso oraz ze spienionego gorącego mleka.

 

Jak zrobić latte i latte macchiato?

Nie tylko pod względem swojej nazwy, ale również i trybu przygotowania kawy latte i latte macchiato są do siebie podobne. Jak zrobić latte? Należy przygotować porcję pojedynczego espresso oraz ubić na sztywno mleko w spieniaczu. Dodając do espresso umieszczonego w wysokiej szklance mleko, uzyskamy biało-brązową kawę o znakomitym smaku.

A jak zrobić latte macchiato? To właściwie gorące, spienione mleko z dodatkiem aromatycznej kawy espresso. Odpowiednio przygotowane latte macchiato ma trzy wyraźnie widoczne warstwy, dlatego należy zaserwować taką kawę w wysokiej, przeźroczystej szklance.

Można przygotować latte macchiato w domu, a potrzebujemy do tego około 125 ml mleka i porcję espresso. Mleko podgrzewamy i spieniamy, a następnie przygotowujemy napar kawowy. W przeciwieństwie do kawy latte podczas przygotowywania latte macchiato najpierw w szklance umieszczamy spienione mleko, a dopiero później dolewamy espresso. Na dole szklanki widoczna jest warstwa płynnego mleka, w środku warstwa kawy, a na powierzchni puszysta pianka.

Materiał zewnętrzny.

MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ
grill elektryczny BREVILLE DuraCeramic VHG026X
BREVILLE DuraCeramic VHG026X – wszechstronność w kuchni