COVID-19
Według WHO wirus nie wywodzi się z laboratorium.

Lek na COVID-19 w formie jogurtu? Rosjanie pracują nad taką formą

Pandemia COVID-19 nie ustępuje i państwa przygotowują się na czwartą falę zakażeń. Szczepionki miały pomóc w walce z chorobą, jednak nie każdy jest przekonany co do działania leku. To nie przeszkadza jednak w badaniach nad nową formą szczepionki. Rosyjscy naukowcy pracują nad szczepionką w formie jogurtu!

Rosja pracuje nad niekonwencjonalną szczepionką na COVID-19

Szczepionki na COVID-19 miały wywołać odwet pandemii koronawirusa na całym świecie. Nie każdy jednak wierzy w to osiągnięcie nauki. Niemniej jednak szczepionki mają na celu zwiększenie odporności organizmu i walkę w przypadku zakażenia koronawirusem. Nie każda osoba, która chce zaszczepić się przeciwko wirusowi, jest fanem igieł. Dlatego też w Rosji trwają prace nad szczepionką w dość nietypowej postaci.

Przeczytaj także: Pigułki na COVID-19? Firmy już je testują!

Jak Rosyjską Agencję Informacyjną TASS poinformował Aleksander Suworow, kierownik sekcji mikrobiologii molekularnej Instytutu Medycyny Doświadczalnej i członek Rosyjskiej Akademii Nauk naukowcy z Instytutu Medycyny Doświadczalnej w Sankt Petersburgu pracują nad szczepionką COVID-19, która będzie miała postać jogurtu. Szczepionka w tej postaci trafiła już do testów przedklinicznych. Zwierzęce organizmy, które przyjęły lek produkują już przeciwciała.

Jogurt zamiast zastrzyku zachęci ludzi?

Szczepionka w postaci jogurtu na COVID-19, którą tworzą naukowcy z Sankt Petersburga, obecnie testowana jest na zwierzętach. Do jej stworzenia posłużyła bakteria kwasu mlekowego, a także część szczepów alfa i delta. To rzekomo ma sprawić, że szczepionka będzie lepiej działać na indyjski wariant koronawirusa, który pojawił się w ostatnim czasie. Jak poinformował Suworow, prace nad szczepionką w postaci jogurtu ruszyły przed wykryciem wariantu delta wirusa.

Jak możemy dowiedzieć się ze słów Aleksandra Suworowa, szczepionka w tej postaci wywołuje stabilną odpowiedź immunologiczną u myszy, której lek został podany. Organizmy zwierzęcia produkuje przeciwciała, jednak sprawdzenie skuteczności leku nie jest możliwe, ponieważ naukowcy nie mogą zarazić myszy wirusem. Skuteczność szczepionki na COVID-19 w postaci jogurtu zostanie potwierdzona wtedy, gdy naukowcy rozpoczną badania na zarażony organizmach.

Źródło: TASS