Ryba z grilla na 4 sposoby

Chyba większość z nas co roku przygotowuje kiełbasę, kaszankę i karkówkę na grilla. W tym sezonie warto pokusić się o inne, pyszne dania, które skradną serca wszystkich gości. Chodzi oczywiście o soczyste i aromatyczne ryby z grilla. Jaki jest sekret zawsze udanego łososia i pstrąga? Przekonaj się!
  1. Łosoś jako ryba z grilla

Jedną z najpopularniejszych i zdaniem wielu najsmaczniejszych grillowanych ryb jest właśnie łosoś. Stanowi doskonałą propozycję dla osób, które nie przepadają za karkówką lub kiełbasą. Odpowiednio przyrządzony jest aromatyczny, delikatny i soczysty. Łosoś to tłusta ryba, dlatego nie powinien rozpaść się na kawałki, gdy położymy go bezpośrednio na ruszcie. Można oczywiście grillować rybę na tacce aluminiowej lub w folii – wówczas uzyskamy jeszcze bardziej soczysty smak. Warto pamiętać, że nie należy piec łososia zbyt długo, ponieważ stanie się suchy i straci walory smakowe. Najprostszym sposobem na grillowanego łososia jest oprószenie dzwonek ulubionymi przyprawami, na przykład Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i pieczenie na rozgrzanym ruszcie około 8-10 minut. Ryba z grilla powinna być pokropiona odrobiną soku z cytryny i posypana koperkiem.

 

  1. Pstrąg, czyli kolejna ryba z grilla

Pstrąg to znakomita alternatywa dla łososia i sposób na urozmaicenie grillowego menu. Rybę najlepiej piec w całości, razem z głową i płetwami. Można oczywiście wcześniej pozbyć się kręgosłupa, by ułatwić sobie późniejsze jedzenie. Ryba z grilla nie wymaga długiego marynowania tak jak mięso. Wystarczy oprószyć pstrąga ulubionymi przyprawami i odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie do środka ryby wkładamy gałązkę rozmarynu, która nada jej niepowtarzalnego aromatu. Aby pstrąg był soczysty w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz, warto przed grillowaniem polać go roztopionym masłem z czosnkiem, ziołami, natką pietruszki i koperkiem. Ryba nie rozpadnie się na kawałki, gdy oliwą posmarujemy ruszt lub tackę aluminiową.

 

  1. Szaszłyki z łososia i ananasa

A teraz czas na bardziej egzotyczną wersję łososia. Słodki smak ananasa z delikatnym mięsem ryby to połączenie wprost idealne. W tym przypadku ważnym krokiem jest zamarynowanie łososia. W tym celu należy wymieszać musztardę, miód, oliwę, przyprawę curry, sól i pieprz. Aby łosoś przeszedł smakiem, warto marynować go w lodówce minimum 1 godzinę. Kroimy rybę i ananasa na kostkę, nadziewamy na patyczki do szaszłyków i dodajemy marynatę. Szaszłyki trzeba grillować po 2 minuty z każdej strony. Tak przygotowany łosoś będzie niezwykle aromatyczny, delikatny i pyszny. Najlepiej będzie smakował z sosem curry oraz warzywami. Można w tym samym czasie zgrillować młode ziemniaki ze skórką, cukinię, bakłażana, pieczarki lub ser camembert. To idealny pomysł na prawdziwą ucztę!

 

  1. Szaszłyki z łososia

Istnieje również podstawowa wersja szaszłyków z łososia, jednak nie ustępuje ona smakiem kreatywnym daniom rybnym. W tym przypadku kluczowe jest odpowiednie połączenie składników. Kawałki łososia należy na zmianę nadziewać na patyczki z cieniutko pokrojonymi plasterkami cytryny. Następnie polewamy odrobiną oliwy z oliwek i obsypujemy sezamem. Grillujemy do momentu, aż łosoś będzie gotowy. Grillowy stół warto wzbogacić o przekąski na grilla takie jak różnego rodzaju sałatki, warzywa grillowane lub piklowane.

1 - ilość komentarzy
  1. Dzięki za przepisy, z jednego na pewno skorzystam na zbliżającym się grillu. Perła się już chłodzi, goście zaraz będą, ryba w lodówce też czeka. Trzeba zabrać się do pracy rodacy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama