141
Views
  1. Łosoś jako ryba z grilla

Jedną z najpopularniejszych i zdaniem wielu najsmaczniejszych grillowanych ryb jest właśnie łosoś. Stanowi doskonałą propozycję dla osób, które nie przepadają za karkówką lub kiełbasą. Odpowiednio przyrządzony jest aromatyczny, delikatny i soczysty. Łosoś to tłusta ryba, dlatego nie powinien rozpaść się na kawałki, gdy położymy go bezpośrednio na ruszcie. Można oczywiście grillować rybę na tacce aluminiowej lub w folii – wówczas uzyskamy jeszcze bardziej soczysty smak. Warto pamiętać, że nie należy piec łososia zbyt długo, ponieważ stanie się suchy i straci walory smakowe. Najprostszym sposobem na grillowanego łososia jest oprószenie dzwonek ulubionymi przyprawami, na przykład Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i pieczenie na rozgrzanym ruszcie około 8-10 minut. Ryba z grilla powinna być pokropiona odrobiną soku z cytryny i posypana koperkiem.

 

  1. Pstrąg, czyli kolejna ryba z grilla

Pstrąg to znakomita alternatywa dla łososia i sposób na urozmaicenie grillowego menu. Rybę najlepiej piec w całości, razem z głową i płetwami. Można oczywiście wcześniej pozbyć się kręgosłupa, by ułatwić sobie późniejsze jedzenie. Ryba z grilla nie wymaga długiego marynowania tak jak mięso. Wystarczy oprószyć pstrąga ulubionymi przyprawami i odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie do środka ryby wkładamy gałązkę rozmarynu, która nada jej niepowtarzalnego aromatu. Aby pstrąg był soczysty w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz, warto przed grillowaniem polać go roztopionym masłem z czosnkiem, ziołami, natką pietruszki i koperkiem. Ryba nie rozpadnie się na kawałki, gdy oliwą posmarujemy ruszt lub tackę aluminiową.

 

  1. Szaszłyki z łososia i ananasa

A teraz czas na bardziej egzotyczną wersję łososia. Słodki smak ananasa z delikatnym mięsem ryby to połączenie wprost idealne. W tym przypadku ważnym krokiem jest zamarynowanie łososia. W tym celu należy wymieszać musztardę, miód, oliwę, przyprawę curry, sól i pieprz. Aby łosoś przeszedł smakiem, warto marynować go w lodówce minimum 1 godzinę. Kroimy rybę i ananasa na kostkę, nadziewamy na patyczki do szaszłyków i dodajemy marynatę. Szaszłyki trzeba grillować po 2 minuty z każdej strony. Tak przygotowany łosoś będzie niezwykle aromatyczny, delikatny i pyszny. Najlepiej będzie smakował z sosem curry oraz warzywami. Można w tym samym czasie zgrillować młode ziemniaki ze skórką, cukinię, bakłażana, pieczarki lub ser camembert. To idealny pomysł na prawdziwą ucztę!

 

  1. Szaszłyki z łososia

Istnieje również podstawowa wersja szaszłyków z łososia, jednak nie ustępuje ona smakiem kreatywnym daniom rybnym. W tym przypadku kluczowe jest odpowiednie połączenie składników. Kawałki łososia należy na zmianę nadziewać na patyczki z cieniutko pokrojonymi plasterkami cytryny. Następnie polewamy odrobiną oliwy z oliwek i obsypujemy sezamem. Grillujemy do momentu, aż łosoś będzie gotowy. Grillowy stół warto wzbogacić o przekąski na grilla takie jak różnego rodzaju sałatki, warzywa grillowane lub piklowane.

Kategoria artykułu
Kulinaria
Wpis partnerski

MenWorld.pl to lifestylowy magazyn dla mężczyzn. Na łamach naszej witryny internetowej można przeczytać artykuły z wielu dziedzin, które powinny zainteresować prawdziwego faceta. Nasi redaktorzy tworzą teksty o motoryzacji, podróżach, modzie, nowych technologiach oraz kulturze. Każdego dnia pojawiają się kolejne artykuły pisane w formie blogowej.

    All Comments

    • Dzięki za przepisy, z jednego na pewno skorzystam na zbliżającym się grillu. Perła się już chłodzi, goście zaraz będą, ryba w lodówce też czeka. Trzeba zabrać się do pracy rodacy!

      Przemysław Raczkowski 27/06/2020 12:31