Najdziwniejsze alkohole świata

Na co dzień nie zastanawiamy się specjalnie nad tym jak przyrządzane są nasze ulubione napoje alkoholowe. W końcu te tradycyjne piwa, wina czy wódki, które najchętniej spożywamy są produkowane w sposób nie budzący sensacji. Być może czas poznać coś innego, bardziej ekscytującego, coś co przyprawia o dreszcze na samą myśl o składnikach czy metodach produkcji wykorzystanych w przypadku danego trunku.
Spis treści ukryj

Chicha

Chicha – jeden z najstarszych napoi na świecie. Wykonany jest na bazie kukurydzy, a swe pochodzenie wywodzi z krajów południowoamerykańskich. Jak wykazują badania, trunek ten w oryginalnej formie powstał tysiące lat temu u Inków. Obecnie Chicha nie jest już tak popularna jak niegdyś, niemniej popróbować można jej w krajach takich jak Peru, Boliwia, Kolumbia, Kostaryka czy Ekwador. Tradycyjna Chicha wykonywana jest poprzez przeżuwanie zmielonej kukurydzy, a następnie wypluwanie jej do glinianych kadzi, gdzie ludzka ślina rozkładając skrobię wraz z dodatkiem wody powoduje jej fermentację. Po kilku dniach napój jest gotowy do spożycia, niemniej nie należy od do najmocniejszych trunków – ma raptem 1-3 % alkoholu.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama