Najdziwniejsze alkohole świata

Na co dzień nie zastanawiamy się specjalnie nad tym jak przyrządzane są nasze ulubione napoje alkoholowe. W końcu te tradycyjne piwa, wina czy wódki, które najchętniej spożywamy są produkowane w sposób nie budzący sensacji. Być może czas poznać coś innego, bardziej ekscytującego, coś co przyprawia o dreszcze na samą myśl o składnikach czy metodach produkcji wykorzystanych w przypadku danego trunku.

Kumys bądź też Airag

Innym ciekawym napojem alkoholowym jest Kumys czy mongolski Airag. To niezwykle popularny na stepach Środkowej Azji fermentowany napój z mleka klaczy. Jak Chicha należy do najstarszych trunków na świecie. Tradycyjnie Kumys wykonywano przywiązując mleko w pojemniku do siodła, gdzie odbijając się w trakcie jazdy fermentował do uzyskania odpowiedniej mocy. Obecnie przygotowywany jest ogromnych kadziach, gdzie często uzupełnia się mleko klaczy krowim, które jest łatwiej dostępne. Trunek ten zawiera od 0,7 do 2,5 % alkoholu, dlatego nie należy do najmocniejszych, niemniej nie brakuje amatorów tego mlecznego alkoholu.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama