Najdziwniejsze alkohole świata

Na co dzień nie zastanawiamy się specjalnie nad tym jak przyrządzane są nasze ulubione napoje alkoholowe. W końcu te tradycyjne piwa, wina czy wódki, które najchętniej spożywamy są produkowane w sposób nie budzący sensacji. Być może czas poznać coś innego, bardziej ekscytującego, coś co przyprawia o dreszcze na samą myśl o składnikach czy metodach produkcji wykorzystanych w przypadku danego trunku.

Wino ryżowe z jaszczurką

Wino ryżowe z jaszczurką to jedno z popularniejszych chińskich win. Poza dodatkiem jaszczurki Geko, do glinianej kadzi fermentacyjnej dodawany jest żeń-szeń. Pełna fermentacja trwa 12 miesięcy, aż mieszanina przegryzie się należycie i powstanie zielony ług. W smaku wino ryżowe z jaszczurką to przypomina nieco brandy i jak twierdzą jego amatorzy, regularne picie trunku wpływa na poprawę zdrowia oczu i poprawia wzrok, działa również odstraszająco na złe duchy. Jest to chyba jedno z najbardziej akceptowalnych przez naszą mentalność napoi z niniejszej listy.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama