Najdziwniejsze alkohole świata

Na co dzień nie zastanawiamy się specjalnie nad tym jak przyrządzane są nasze ulubione napoje alkoholowe. W końcu te tradycyjne piwa, wina czy wódki, które najchętniej spożywamy są produkowane w sposób nie budzący sensacji. Być może czas poznać coś innego, bardziej ekscytującego, coś co przyprawia o dreszcze na samą myśl o składnikach czy metodach produkcji wykorzystanych w przypadku danego trunku.

Wino z młodych myszy

Wino z młodych myszy to kolejny trunek pochodzący z Chin oraz Korei. Uważany jest tam za lekarstwo na wszystko! Od przeziębienia, przez problemy z astmą, po choroby związane z wątrobą, jest tradycyjnym lekiem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Ludzie przywiązani do tego zwyczaju, preferują popijać go rgularnie zamiast udać się do lekarza. Przyrządza się on w dosyć drastyczny sposób, zatapiając młode myszy w kadzi pełnej wina ryżowego. Ważne jest aby małe myszki, nie miały więcej niż 2-3 dni, gdyż w przeciwnym wypadku wino może zostać doprawione zbędnym mysim futerkiem. Trunek przechowuje się w ciemnym miejscu przez około rok, zanim nabierze odpowiedniej mocy. Alkohol ten jest niezwykle mocny, wystarczają dwa – trzy kieliszki aby się upić, niemniej jego smak i zapach są tak odstraszające, że mało kto kusi się na większą jego ilość.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama