Wino z młodych myszy
Wino z młodych myszy to kolejny trunek pochodzący z Chin oraz Korei. Uważany jest tam za lekarstwo na wszystko! Od przeziębienia, przez problemy z astmą, po choroby związane z wątrobą, jest tradycyjnym lekiem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Ludzie przywiązani do tego zwyczaju, preferują popijać go rgularnie zamiast udać się do lekarza. Przyrządza się on w dosyć drastyczny sposób, zatapiając młode myszy w kadzi pełnej wina ryżowego. Ważne jest aby małe myszki, nie miały więcej niż 2-3 dni, gdyż w przeciwnym wypadku wino może zostać doprawione zbędnym mysim futerkiem. Trunek przechowuje się w ciemnym miejscu przez około rok, zanim nabierze odpowiedniej mocy. Alkohol ten jest niezwykle mocny, wystarczają dwa – trzy kieliszki aby się upić, niemniej jego smak i zapach są tak odstraszające, że mało kto kusi się na większą jego ilość.