Apple iphone 13

iPhone mają poważny błąd związany z Wi-Fi!

Wykryty błąd związany z łączeniem się z siecią Wi-Fi w telefonach Apple powoduje blokadę dostępu iPhone do jakiejkolwiek sieci bezprzewodowej oraz wyłącza usługę AirDrop. Błąd może być problematyczny i jest tylko jeden sposób na jego rozwiązanie.

iPhone blokuje funkcje sieciowe po połączeniu się z siecią Wi-Fi

Badacz ds. cyberbezpieczeństwa, Carl Shou odkrył błąd w smartfonach amerykańskiego producenta z Cupertino. Okazuje się, że iOS, na którym pracują iPhone, całkowicie blokuje możliwość połączenia się z bezprzewodową siecią Wi-Fi oraz wyłącza funkcja AirDrop. Wszystko dzieje się w momencie, kiedy podłączymy telefon do sieci o specyficznej nazwie. W przypadku eksperta sieć nazywała się „%p%s%s%s%s%n”. Carl Schou podejrzewa, że przyczyną wszelkich problemów jest znak „%”, który prawdopodobnie powoduje błąd w obliczeniach w analizie danych.

W momencie, kiedy nasz smartfon połączy się z siecią Wi-Fi, w której nazwie znajdować będzie się symbol procentu, telefon automatycznie zablokuje dostęp do jakichkolwiek funkcji sieciowych związanych z Wi-Fi. Jak podaje serwis Bleeping Computer, jedynym rozwiązaniem tego problemu jest zresetowanie wszystkich ustawień sieciowych w naszym smartfonie Apple. Kolejne próby potwierdziły, że problem dotyczy jedynie iPhone. Jak potwierdzają wpisy internautów, smartfony pracujące na systemie Google Android bez problemu łączą się z siecią o takiej nazwie.

Co zrobić w przypadku połączenia się z taką siecią?

Połączenie z siecią o takiej nazwie jest mało prawdopodobne, ponieważ musielibyśmy zrobić to osobiście. W dzisiejszych czasach mało kto ma włączoną opcję automatycznego łączenia się z sieciami Wi-Fi. Jeśli jednak taka sytuacja miałaby miejsce, jedynym ratunkiem jest zresetowanie ustawień sieciowych. Ponowne włączanie telefonu czy wyłączanie i włączanie modułu Wi-Fi jest nieskuteczne.

Przeczytaj także: Apple szykuje się do premiery wytrzymałego zegarka?

W celu zresetowania ustawień sieciowych iPhone wchodzimy w Ustawienia, następnie Ogólne. Poniżej znajduje się zakładka Wyzeruj. Tam klikamy opcję Ustawienia sieciowe. Naciśnięcie tej opcji spowoduje utratę połączeń z zapisanymi sieciami Wi-Fi, utratę haseł tych sieci i wyzerowanie ustawień VPN.