Tę potrawę kochają praktycznie wszyscy. Mowa o spaghetti bolognese

Sos pachnący świeżymi ziołami, wybornymi warzywami i mięsem. Połączony z długim makaronem, który w czasie jedzenia stanowi nie lada atrakcję, daje w efekcie potrawę uwielbianą niemalże na całym świecie. Mowa o spaghetti bolognese. To jeden z klasyków kuchni włoskiej, który niezwykle łatwo jest odtworzyć we własnej kuchni. Choć jego dzieje były dosyć burzliwe, a kwestia nazewnictwa do dziś budzi kontrowersje, jedno jest pewne – smakuje doskonale!

Sos do spaghetti – co trzeba wiedzieć?

W przeszłości był przyrządzany z wielu rodzajów mięs krojonych na bardzo drobne kawałki. W przepisach nie brakowało także mortadeli, która w Polsce cieszy się nie najlepszą sławą, lecz w Bolonii jest tradycyjnym przysmakiem. Obecnie wykorzystuje się głównie mięso mielone, które znacznie skraca proces przygotowania posiłku. Używa się wieprzowiny oraz wołowiny.

Niezbędna jest także włoszczyzna, czyli niezawodny zestaw marchwi, pietruszki i selera. Do zrobienia sosu potrzebujemy drobno pokrojonej cebuli, która jest przysmażana na oliwie w pierwszej kolejności. Następnie dodawane są mięso oraz przyprawy. Dla jeszcze bardziej intensywnych doznań smakowych poleca się dodatek czerwonego wytrawnego wina. Na koniec dorzucane są pomidory.

Co ciekawe, wielu szefów kuchni twierdzi, że sekretem najlepszego bolognese jest długie gotowanie, które może trwać nawet 2-3 godziny. Ważne jest, by co jakiś czas sprawdzać stan mięsa – powinno być ono delikatne i kruche. Na talerzach najpierw umieśćmy makaron, potem sos. Każdy smakosz samodzielnie wymiesza składniki. Ukoronowaniem dania jest posypanie go dobrej jakości żółtym serem. Pozostając we włoskim klimacie, użyjmy parmezanu lub pecorino. Potrzebujecie przepisu, który sprawdzi się na co dzień? Na naszej stronie przygotowaliśmy propozycję, którą z powodzeniem można przygotować nawet wtedy, gdy terminy gonią, a na gotowanie nie zostaje zbyt wiele czasu. Smacznego!

 

Materiał zewnętrzny.

1 - ilość komentarzy
  1. Spagetti bolonese uwielbiam tak samo jak perłę! Nie ma chyba lepszego dania i piwa. Pozdrawiam! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama