Dlaczego whisky degustuje się, a nie pije?

Macie wolne popołudnie lub wieczór. Słuchacie ulubionej muzyki. Kontemplujecie w samotności, lub spędzacie czas na rozmowie z najlepszymi przyjaciółmi. W takiej chwili można podać jakiś trunek. Nie mam tu na myśli piwa czy czystej. Mowa o alkoholu, o rudym zabarwieniu. Nasuwa się jednak pytanie, dlaczego whisky degustuje się, a nie pije? To ciekawy temat do dyskusji, do której już teraz zapraszam.

Dlaczego whisky degustuje się, a nie pije?

Zacznijmy od tego, że whisky lepiej pić na ciepło. Już samo to sprawia, że raczej nie dacie rady wypić tego trunku “na raz”. No dobra, może dacie radę, ale przyjemność z tego będzie żadna. Dlaczego whisky powinno mieć temperaturę pokojową? Ponieważ mrożąc alkohol tak naprawdę zabijamy większość aromatów i smaków. Oczywiście wszystko zależy od konkretnego rodzaju whisky, ale tak czy inaczej, zmrożoną możecie pić wódkę, ale nie whisky, które to przecież mamy degustować.

Dlaczego whisky degustuje się, a nie pije?

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama